ŐZGERINC TOKÁNY TEJSZÍNESEN, ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL, KALÁCSOS SZALVÉTAGOMBÓCCAL

Vaddisznósült, ázsiai öntettel
Őzgerinc tokány

HOZZÁVALÓK:

Keleti ihletésű páclé:

Keleti ihletésű páclé:

2 dl szójaszósz

0,5 dl édes szójaszósz

1 ek szezámolaj

2 gerezd fokhagyma

2 kk halszósz

1 szál thai citromnád (apróra vágva)

1 kk reszelt friss gyömbér

Vaddisznósült:

1 csomag Vadkonyha Vaddisznógerinc

2 dkg vaj

1 ek olívaolaj

só, bors

Ázsiai körtemix:

16 dkg rizstészta

20 dkg sitake gomba

4 kis fej bok choy (bordás kel)

2 szál zöldhagyma

1 kk szezámolaj

2 ek napraforgóolaj

4 ek szezámmag

ELKÉSZÍTÉS:

Tokány készítése:

A salottahagymát (mogyoróhagymát) igen apróra vágom, a húst hüvelykujjnyi szeletekre, majd vékony csíkokra (ennek hossza kisujjnyi).

Magas falú serpenyőt hevítek. Először az olíva olajjal enyhén karamellizálom a barnacukrot, majd hozzáteszem a hagymát, egy-két percig összeforgatom, ezután kerül bele a hús, amit nagy hőfokon összepirítok a kezdődő mártásommal. Eztán hozzáteszem a mustárt, fűszerezem és felöntöm a húslevessel majd zsírjára pirítom. Közepesre veszem a hőt és állandó kevergetés mellett hozzáadom a szobahőmérsékletű tejszínt. Sózom, és amikor az ételem kezd sűrűsödni, beleteszem az erdei gyümölcsöket, óvatosan összeforgatom, kóstolom, ha kell, utána fűszerezek és pár perc múlva tálalom.

Kalácsos szalvétagombóc készítése:

A kalácsot felszeletelem, felkockázom, 180C-ra előmelegített sütőben többször átforgatva aranybarnára szárítom. Lábosban gyöngyözve vizet forralok. A zellerszárakat megpucolom, megmosom és fél centiméter vastagságúra vágom. Ha kihűlt a kalácskocka, keverőtálban összeforgatom a tojások sárgájával, a tejszínnel és a többi hozzávalóval. A tojások fehérjéjét kevés cukorral habosra verem, óvatosan összekeverem az előzőekkel és annyi lisztet szórok hozzá, hogy ne legyen folyós, de könnyen formázható maradjon. Kétszer fél méter frissen tartó fóliát terítek az asztalra úgy, hogy kicsinyt átfedjék egymást, a közepére helyezem a masszám felét kb. ökölnyi vastagságú rúdnak formázva, alulról óvatosan ráhajtom a fóliát, majd feltekerem vigyázva, hogy tartsa a vastagságát, a két végét a levegőt kiszorítva összefogom és egy irányba hengergetve tömörítem, aztán csomót kötök a végekre. A maradék masszával is hasonlóképpen bánok, majd kb. 30 perc alatt készre főzöm a csomagokat.

A tálaláshoz ujjnyi szeletekre vágom és enyhén megpirítom mindkét oldalukat.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock & Roll 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!

Őzgerinc