KONYHAI TIPPEK VADHÚS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ
NYÁRI GASZTRO-KALANDOK: A VADHÚS ÉS A GRILLRÁCS TALÁLKOZÁSA
Vadhús a pácban:
Ezen az oldalon összeállítottunk nektek 8 olajos/nedves pác receptet, melyek vadhúsokhoz is kiválóan passzolnak.
Vadhús sous vide (szuvidolás):
Ha van otthon vákuumcsomagoló és sosu vide gépünk egyértelmeűen adja magát a tanács, hogy a vadhús elkészítésénél is kihasználjuk ennek a speciális eljárásnak az ízekre gyakorolt hatását. A sous vide gép előnye, hogy nagyon pontosan beállítható a kívánt hőmérséklet és az elkészítési időtartam. Első lépésként végezzük el a húsok kérgesre sütését, majd fűszerekkel együtt csomagoljuk a vákuumba és főzzük alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig ( a gyártó előírásai szerint). A csomagolás megakadályozza az ízanyagok távozását, amely által egy szaftos, puha, hamisítatlan aromájú vadhúsdarabot kapunk. Praktikus legalább 74 celsiusfokra beállítani a berendezést (főleg vaddisznóhúsoknál).
A vadhús pihentetése szobahőmérsékleten:
Számos receptünknél olvashatjátok a tanácsot, miszerint a hűtőből kivéve érdemes a vadhúst mérettől függően 0,5-1 órán át szobahőmérsékleten pihentetni. A pihentetés célja, hogy a hús ne maradjon túl hideg, ne hűtse vissza a sütéshez használt felületet – könnyebben átsül így az étel és szaftosabb végeredményt fogtok kapni. A módszert különösen grillezés és hirtelen sütés előtt ajánljuk.
Így készíts darált húst vadhúsból:
Vadhúsból is érdemes darált húst készíteni! Vadhús daráláshoz leginkább gulyáshúsainkat ajánljuk, megfelelő zsírtartalmuk miatt. Vadból készült darált hússal rengeteg újfajta ételbe lehet vadhúst választani a szokásos sertés vagy marhahús helyett. Raguhoz, rakott és töltött ételekhez kiválóan passzol majd a friss, darált vadhúsotok. Nekünk az egyik nagy kedvencünk szarvas gulyáshúsból készül. A daráláshoz tökéletesen megfelel a tárcsás daráló, a konyhai robotgép és a késes daráló is. Mire figyeljetek? A frissen darált vadhúst is ajánlott rögtön felhasználni és minimum 10 percig 80 fokos vagy magasabb hőkezelést igényel.
Hirtelen sütés:
Értékes bélszínből vagy gerincből készítenél vadételt? Javasoljuk, hogy bátran piríts oda a húsnak is. A magas hőmérséklet segít kialakítani egy kérget a hús felszínén – illatosabb és ízletesebb lesz az étel. A húsnak ilyenkor a forró felülettel érintkezve “sercegnie” kell, ettől ne ijedjünk meg. Fontos, hogy a sütőlapot, serpenyőt előre felmelegítsd és egyszerre ne helyezz bele túl nagy mennyiségű húst, mert ez lehűtheti a felületet.