VADDISZNÓ SZŰZ TEKERCS TORMÁVAL

Vaddisznó tekercs tormával

HOZZÁVALÓK:

Tormás vaddisznó szűz

400-500g vaddisznó szűz

250g vaj

1 kis üveg tormakrém

1 db nagyobb alma

4-5 db aszalt füge

2 tojás sárgája

3-4 szem borókabogyó

só, fehérbors

1 m kötöző zsineg

Sült zellerpüré

3 közepes db zeller

1 db alma

2 ek vaj

2 evőkanál olíva olaj

1,5 dl habtejszín

1 evőkanál fehér balzsamecet

fehérbors

AHOGY A LOKODI SÉF KÉSZÍTI

Tormás-almával, fügével göngyölt vaddisznó szűz tekercs, sült zellerpürével

A húst éles késsel a hosszanti oldalán óvatosan megnyitom (mintha egy szeletet vágnék le belőle) először balra, vigyázva, nehogy levágjam, aztán óvatosan kihajtom, majd ahol a vágást abbahagytam onnan kezdem bevágni jobbra úgy, hogy amikor ezt a részt is kihajtom, nagyjából mindenhol egyforma vastagságú nagy szeletet kapjak (nyitott szelet). Műanyag fóliával letakarom, érzéssel, egyenletesen megklopfolom. Sózom, borsozom a tojás sárgájából megkenem a felületét. Az egyik oldalától kétujjnyira háromujjnyi szélesen elkenek egy evőkanál tormakrémet, ezt megismétlem még egyszer, nagyjából a maradék torma nélküli felületem közepén. Az almát megpucolom, közepes méretű kockákra vágom, összekeverem a maradék tojás sárgájával és egyenletesen elterítem a hús felületén, a szabadon hagyott kétujjnyi felület kivételével. Az aszalt fügékről levágom a kemény szárakat és negyedelem, majd ezt is szétszórom az alma rétegre. Óvatosan felcsavarom a szabadon hagyott felületem felé, kötöző zsineggel átkötözöm. Serpenyőben vajat hevítek, bele dobok 3-4 szem félbevágott borókabogyót és szépen körbepirítom, miközben folyamatosan locsolgatom a vajjal. Tepsibe teszem, kevés vajat teszek mellé, lefedem és 180C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütöm. Sütés közben meglocsolom néhányszor az alatta lévő vajjal.

Sült zellerpüré

A zellereket alaposan megpucolom, cikkekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, egy-két evőkanál olíva olajjal összeforgatom, sózom, borsozom, és kb. 25-30 perc alatt 200C-ra előmelegített sütőben szépre sütöm. Kicsit hűlni hagyom majd aprítóba teszem, hozzáadom a felkockázott, pucolt almát, balzsamecetet és pürésítem. Amikor szép krémes lett, hozzáadom a vajat és a tejszínt és 2-3 másodpercet mixelem még, habzsákkal formázva tálalom.

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Pinot Noir Selection 2017

Bock Pinot Noir Selection 2017