ŐZGERINC TOKÁNY TEJSZÍNESEN, ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL, KALÁCSOS SZALVÉTAGOMBÓCCAL

Őzgerin tokany
Őzgerinc tokány

HOZZÁVALÓK:

Tokány:

500g őzgerinc

2 ek olíva olaj

1 púpozott evőkanál barna nádcukor

2 ek apróra vágott salottahagyma vagy sonkahagyma

1 kávéskanál Dijoni mustár

1,5 dl húsleves

2,5 dl tejszín (cukrozatlan habtejszín)

25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix

fehérbors

Kalácsos szalvétagombóc:

300-400g kalács

5dkg vaj a pirításhoz

4 tojás

2,5 dl tejszín (cukrozatlan habtejszín)

4-5 ek liszt

15 dkg nagy szemű mazsola

csipet só

csipet frissen reszelt szerecsendió

3 szál angol zeller

kevés reszelt citromhéj

fél csomag bourbon vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS:

Tokány készítése:

A salottahagymát (mogyoróhagymát) igen apróra vágom, a húst hüvelykujjnyi szeletekre, majd vékony csíkokra (ennek hossza kisujjnyi).

Magas falú serpenyőt hevítek. Először az olíva olajjal enyhén karamellizálom a barnacukrot, majd hozzáteszem a hagymát, egy-két percig összeforgatom, ezután kerül bele a hús, amit nagy hőfokon összepirítok a kezdődő mártásommal. Eztán hozzáteszem a mustárt, fűszerezem és felöntöm a húslevessel majd zsírjára pirítom. Közepesre veszem a hőt és állandó kevergetés mellett hozzáadom a szobahőmérsékletű tejszínt. Sózom, és amikor az ételem kezd sűrűsödni, beleteszem az erdei gyümölcsöket, óvatosan összeforgatom, kóstolom, ha kell, utána fűszerezek és pár perc múlva tálalom.

Kalácsos szalvétagombóc készítése:

A kalácsot felszeletelem, felkockázom, 180C-ra előmelegített sütőben többször átforgatva aranybarnára szárítom. Lábosban gyöngyözve vizet forralok. A zellerszárakat megpucolom, megmosom és fél centiméter vastagságúra vágom. Ha kihűlt a kalácskocka, keverőtálban összeforgatom a tojások sárgájával, a tejszínnel és a többi hozzávalóval. A tojások fehérjéjét kevés cukorral habosra verem, óvatosan összekeverem az előzőekkel és annyi lisztet szórok hozzá, hogy ne legyen folyós, de könnyen formázható maradjon. Kétszer fél méter frissen tartó fóliát terítek az asztalra úgy, hogy kicsinyt átfedjék egymást, a közepére helyezem a masszám felét kb. ökölnyi vastagságú rúdnak formázva, alulról óvatosan ráhajtom a fóliát, majd feltekerem vigyázva, hogy tartsa a vastagságát, a két végét a levegőt kiszorítva összefogom és egy irányba hengergetve tömörítem, aztán csomót kötök a végekre. A maradék masszával is hasonlóképpen bánok, majd kb. 30 perc alatt készre főzöm a csomagokat.

A tálaláshoz ujjnyi szeletekre vágom és enyhén megpirítom mindkét oldalukat.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock & Roll 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!