TEJSZÍNES VADASMETÉLT

tészta vadhússal
Tejszínes vadasmetélt

HOZZÁVALÓK:

15 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
20 dkg zsiradék
1,2 kg Vadkonyha szarvas gulyáshús
45 dkg rókagomba
5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
póréhagyma
kakukkfű

feketebors
petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:

A Hetesen élő Németh Krisztián a SEFAG Zrt. Kaposvártól alig 20 kilométerre lévő, a Zselici dombvidék ősrengetegében található Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferencia Központ séfje, immár hét esztendeje. Az ő receptje következik:

– Egy durumtésztás, tejszínes szarvastokányt fogunk csinálni, rókagombával.

Tulajdonképpen bármilyen idénygomba kiváló ehhez a főételhez. Egy kis kakukkfüvet minden gombás finomsághoz javaslok hozzáadni, mert az megemeli az ízeket, jobban kihozza a gomba karakterét. Javaslom, lássunk hát neki ennek az egy óra alatt otthon is könnyen elkészíthető ínyencségnek…!

Először egy magasfalú serpenyőben a szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és összepirítjuk. Ezután beletesszük a csíkokra vágott szarvashúst, és lassan, alaplével alkalmanként fel-felöntve, fedő alatt szakaszosan pároljuk. Alkalmanként megkeverjük, hogy le ne süljön a hús, és amikor elfő róla a folyadék, zsírjára pirítjuk, azután felöntjük alaplével, a tovább pároljuk. Nagyjából a szarvas készre főzése előtt negyedórával hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott
gombát.

Közben a szélesmetéltet lobogó sós vízben megfőzzük. A tésztának nem kell túl sok idő, ha félig elkészült, akkor leszűrjük, és hozzáadjuk a serpenyőben lévő gombás húshoz, végül a tészta főzőlevével felöntjük. Ezután tejszínnel összeforraljuk, nyomunk bele egy kis fokhagymát, metélt póréhagymát, fűszerezzük, s a legvégén egy kis fehérborral „megbolondítjuk”. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzöldjével meghintjük.

Ha a pappardelle tésztát frissen gyúrjuk, akkor fél kiló durumlisztet (vagy finom-, esetleg réteslisztet 6 db tojássárgájával és 1 dl fehérborral, 1 dl vízzel összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd széles metéltre vágjuk – ki mennyire szereti rusztikusan, úgy csíkozza fel, akár vékonyabban, habár akkor már inkább tagliatelle lesz.

Forrás: Magyar Vadászlap, Németh Krisztián séf

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Ermitage 2016

Bock Ermitage 2016

A recept az alábbi Vadkonyha Prémium Szarvas gyúláshússal készült!

szarvas gulyáshús