VADDISZNÓGERINC, SÜTŐTÖK PÜRÉVEL

Vaddisznógerinc sütötök
Vaddisznógerinc, sütőtök

HOZZÁVALÓK:

Vaddisznósült, vörösboros öntet:

1 csomag Vadkonyha Vaddisznó gerinc

(Gyógyfű Vadpecsenye I. fűszer pácolás esetén)

2 dkg vaj

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

visszamaradt körte főzőlé (lásd: vörösboros körte)

Sütőtök püré:

1 kg sütőtök (tisztítva)

5 dkg vaj

3 dl főzőtejszín

1 csipet bors

só ízlés szerint

Vörösboros körte:

4 db körte (Alexander)

4 dl jó minőségű száraz vörösbor

20 dkg barnacukor

1 közepes ág rozmaring

só ízlés szerint

½ csillagánizs (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

Vaddisznósült készítése:

A felengedett vaddisznó gerincet sütés előtt szobahőmérsékleten még 1 órán át pihentetjük.  (Ha fűszeresebb ízélményt szeretnénk pácoljuk a hűtőben egy estén át a Gyógyfű Vadpecsenye I. fűszerkeverékkel, de a pácot tisztítsuk le a húsról sütés előtt.) A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 8-10 percig sütjük. A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj annak mindkét oldalát bevonja. Miután minden oldalán barnás kéreg keletkezett, a húst 15 percre betesszük a sütőbe. A sütési idő elteltével a sültet kivesszük a sütőből és fóliával letakarva pihentetjük még 5-10 percig. A serpenyőben visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük, hozzáadjuk a körtéről lecsepegtetett boros- fűszeres szirupot és összeforraljuk.

A pihentetett húst vékony szeletekre vágjuk és a vörösboros öntettel, sütőtök pürével, a vörösboros körte cikkekkel és friss salátával tálaljuk.

Sütőtök püré készítése:

A meghámozott, kockákra vágott sütőtököt a felolvasztott vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 3-4 dl vízzel felöntjük és lassú tűzön pároljuk. Amennyiben szükséges, puhulásig a vizet pótoljuk. A puhára párolt sütőtököt turmixgépben a főzőtejszínnel együtt pépesítjük, majd tálalásig melegen tartjuk.

Vörösboros körte készítése:

A bort a cukorral kis lángon feltesszük főni. Amikor a cukor már elolvadt, beletesszük a rozmaringot, a sót, a csillagánizst. Miután a keverék felforrt, hozzáadjuk a körtéket is. Kb. 10 perc elteltével a körtéket átfordítjuk a másik oldalukra és még 10 percig főzzük őket. A körtéket a főzőlében hagyjuk kihűlni és lehetőleg 1 éjszakára a hűtőben pihentetjük, hogy kialakuljon a mély lila kéreg.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Syrah 2017

Bock Syrah 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Vaddisznó gerinc hússal készült!

Vaddisznó gerinc