VADDISZNÓGERINC, SÜTŐTÖK PÜRÉVEL
HOZZÁVALÓK:
Vaddisznósült, vörösboros öntet:
1 csomag Vadkonyha Vaddisznó gerinc (szarvasgerincből is kiváló)
(Gyógyfű Vadpecsenye I. fűszer pácolás esetén)
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
visszamaradt körte főzőlé (lásd: vörösboros körte)
Sütőtök püré:
1 kg sütőtök (tisztítva)
5 dkg vaj
3 dl főzőtejszín
1 csipet bors
só ízlés szerint
Vörösboros körte:
4 db körte (Alexander)
4 dl jó minőségű száraz vörösbor
20 dkg barnacukor
1 közepes ág rozmaring
só ízlés szerint
½ csillagánizs (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS:
Vaddisznósült készítése:
A felengedett vaddisznó gerincet sütés előtt szobahőmérsékleten még 1 órán át pihentetjük. (Ha fűszeresebb ízélményt szeretnénk pácoljuk a hűtőben egy estén át a Gyógyfű Vadpecsenye I. fűszerkeverékkel, de a pácot tisztítsuk le a húsról sütés előtt.) A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 8-10 percig sütjük. A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj annak mindkét oldalát bevonja. Miután minden oldalán barnás kéreg keletkezett, a húst 15 percre betesszük a sütőbe. A sütési idő elteltével a sültet kivesszük a sütőből és fóliával letakarva pihentetjük még 5-10 percig. A serpenyőben visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük, hozzáadjuk a körtéről lecsepegtetett boros- fűszeres szirupot és összeforraljuk.
A pihentetett húst vékony szeletekre vágjuk és a vörösboros öntettel, sütőtök pürével, a vörösboros körte cikkekkel és friss salátával tálaljuk.
Sütőtök püré készítése:
A meghámozott, kockákra vágott sütőtököt a felolvasztott vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 3-4 dl vízzel felöntjük és lassú tűzön pároljuk. Amennyiben szükséges, puhulásig a vizet pótoljuk. A puhára párolt sütőtököt turmixgépben a főzőtejszínnel együtt pépesítjük, majd tálalásig melegen tartjuk.
Vörösboros körte készítése:
A bort a cukorral kis lángon feltesszük főni. Amikor a cukor már elolvadt, beletesszük a rozmaringot, a sót, a csillagánizst. Miután a keverék felforrt, hozzáadjuk a körtéket is. Kb. 10 perc elteltével a körtéket átfordítjuk a másik oldalukra és még 10 percig főzzük őket. A körtéket a főzőlében hagyjuk kihűlni és lehetőleg 1 éjszakára a hűtőben pihentetjük, hogy kialakuljon a mély lila kéreg.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Vaddisznó gerinc hússal készült!