SZARVASSZELET DUBARRY MÓDRA GRILLEZETT POLENTÁVAL
HOZZÁVALÓK:
Dubarry szarvas szelethez
4 vékony szelet szarvas bélszín vagy gerinc (10-12 dkg/szelet)
2-3 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
1 ek Székely fűszerkeverék
2 ek liszt
Karfiolos besamel mártáshoz
1 ek vaj
2 ek liszt
5 dl tej
10 dkg mozzarella
50 dkg karfiol
só, bors, szerecsendió
Szóráshoz
1 ek olaj
5 dkg mozzarella
3 ek panko morzsa
Polentához
40 dkg kukoricadara
8 dl erőleves
1-2 ek vaj
só, bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Szarvas sült
Előkészítési idő 70 perc Sütési idő: 20-25 perc
Olajos páclevet készítünk fokhagymával, fűszerkeverékkel és 2-3 dl olajjal. Kiklopfoljuk a vadhús szeleteket és páclébe helyezzük úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé.
Hagyjuk állni minimum 1 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. Sütés előtt kivesszük az olajos pácból, meghintjük egy kevés liszttel és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-30 percig.
Felhevített serpenyőben kérgesre pirítjuk a szarvashúst mindkét oldalon, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál vajat olvasztunk a tetejére. A húst az olvasztott vajjal együtt tűzálló tálra tesszük amíg el nem készítjük a karfiolos besamelmártást.
Karfiolos besamelmártás
Előkészítési idő 5 perc, Főzési idő: 10-15 perc
A karfiolrózsákat sós vízben puhára főzzük. A besamelmártás elkészítéséhez a vajat felforrósítjuk. Belekeverjük a lisztet és nagyon lassú tűzön pirítjuk. Amikor már habzik, hozzáadjuk a felforrósított tejet és kevergetve 2 percig forraljuk. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük és hozzáadjuk a puhára főtt karfiolrózsákat. Óvatosan belekeverjük az apróra reszelt mozzarellát is.
Grillezett polenta
Előkészítési idő 5 perc Főzési idő: 15-20 perc
A kukoricadarát a forrásban lévő alaplébe öntjük, és addig főzzük, amíg sűrű kása állagú nem lesz. Ha szükséges, még öntünk rá egy kevés vizet. Az így megpuhult kukoricadarát elkeverjük a vajjal és szögletes formákba kenjük ki egyenletesen, majd 2-3 órára hűtőbe rakjuk pihenni.
Amikor kihűlt, kevés olajon és 1 evőkanál vajon grill serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalán.
Dubarry szelet összeállítása és készre sütése
Előkészítési idő 5 perc Sütési idő: 20-30 perc
A korábban megsütött szeletekre halmozzunk 2-3 evőkanálnyi karfiolos besamel mártást, attól függően mekkorák a hússzeletek.
1 evőkanál olajjal óvatosan összekeverjük a pankó morzsát és a reszelt mozzarellát, amelyet a karfiolos halmokra szórunk.
A húsokat 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Friss saláta levéllel, grillezett koktélparadicsommal és grillezett polentával tálaljuk.
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasbélszín hússal készült!