SZARVASSZELET DUBARRY MÓDRA GRILLEZETT POLENTÁVAL

szarvasszeletdubarry

HOZZÁVALÓK:

Dubarry szarvas szelethez

4 vékony szelet szarvas bélszín vagy gerinc (10-12 dkg/szelet)

2-3 dl olaj

2 gerezd fokhagyma

1 ek Székely fűszerkeverék

2 ek liszt

Karfiolos besamel mártáshoz

1 ek vaj

2 ek liszt

5 dl tej

10 dkg mozzarella

50 dkg karfiol

só, bors, szerecsendió

Szóráshoz

1 ek olaj

5 dkg mozzarella

3 ek panko morzsa

Polentához

40 dkg kukoricadara

8 dl erőleves

1-2 ek vaj

só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Szarvas sült

Előkészítési idő 70 perc Sütési idő: 20-25 perc

Olajos páclevet készítünk fokhagymával, fűszerkeverékkel és 2-3 dl olajjal. Kiklopfoljuk a vadhús szeleteket és páclébe helyezzük úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé.

Hagyjuk állni minimum 1 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. Sütés előtt kivesszük az olajos pácból, meghintjük egy kevés liszttel és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-30 percig.

Felhevített serpenyőben kérgesre pirítjuk a szarvashúst mindkét oldalon, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál vajat olvasztunk a tetejére. A húst az olvasztott vajjal együtt tűzálló tálra tesszük amíg el nem készítjük a karfiolos besamelmártást.

Karfiolos besamelmártás

Előkészítési idő 5 perc, Főzési idő: 10-15 perc

 

A karfiolrózsákat sós vízben puhára főzzük. A besamelmártás elkészítéséhez a vajat felforrósítjuk. Belekeverjük a lisztet és nagyon lassú tűzön pirítjuk. Amikor már habzik, hozzáadjuk a felforrósított tejet és kevergetve 2 percig forraljuk. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük és hozzáadjuk a puhára főtt karfiolrózsákat. Óvatosan belekeverjük az apróra reszelt mozzarellát is.

Grillezett polenta

Előkészítési idő 5 perc Főzési idő: 15-20 perc

A kukoricadarát a forrásban lévő alaplébe öntjük, és addig főzzük, amíg sűrű kása állagú nem lesz. Ha szükséges, még öntünk rá egy kevés vizet. Az így megpuhult kukoricadarát elkeverjük a vajjal és szögletes formákba kenjük ki egyenletesen, majd 2-3 órára hűtőbe rakjuk pihenni.

Amikor kihűlt, kevés olajon és 1 evőkanál vajon grill serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalán.

Dubarry szelet összeállítása és készre sütése

Előkészítési idő 5 perc Sütési idő: 20-30 perc

A korábban megsütött szeletekre halmozzunk 2-3 evőkanálnyi karfiolos besamel mártást, attól függően mekkorák a hússzeletek.

1 evőkanál olajjal óvatosan összekeverjük a pankó morzsát és a reszelt mozzarellát, amelyet a karfiolos halmokra szórunk.

A húsokat 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Friss saláta levéllel, grillezett koktélparadicsommal és grillezett polentával tálaljuk.

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Pinot Noir

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasbélszín hússal készült!

Mélyhűtőttt szarvasbélszin
Szarvasgerinc