SZARVASBÉLSZÍN MAGOS BUNDÁBAN, GOMBÁS BURGONYAPÜRÉVEL, SZILVAPÜRÉVEL
HOZZÁVALÓK:
Szarvasbélszín magos bundában vörösboros öntettel
Hozzávalók 2 főre:
1 csomag Vadkonyha szarvas bélszín
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 dl jó minőségű száraz vörösbor
1 szál friss rozmaring
2 evőkanál földimogyorókrém
10 dkg olajos mag keverék durvára törve
Gombás burgonyapüré
Hozzávalók 2 főre:
0,5 kg burgonya
2,5 dkg vaj
1,5 dl főzőtejszín
1 csipet szerecsendió
só ízlés szerint
1 evőkanál olaj
10 dkg csiperkegomba
Szilvapüré
Hozzávalók 2 főre:
10 dkg fagyasztott szilva
1 evőkanál barnacukor
csipet só
csipet fahéj
ELKÉSZÍTÉS:
Szarvasbélszín magos bundában vörösboros öntettel
A felengedett szarvasbélszínt sütés előtt szobahőmérsékleten még 1 órán át pihentetjük. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 3-4 percig sütjük. A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj annak mindkét oldalát bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával letakarjuk és a sültet így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst félretesszük, a serpenyőben visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük, hozzáadjuk a bort és a rozmaring ágat, majd 2-3 perc alatt készre forraljuk az öntetet.
A pihentetett steaket vékonyan megkenjük földimogyoróvajjal, majd beleforgatjuk a durvára tört magkeverékbe.
Gombás burgonyapüré
A gombát tisztítás után apró kockákra vágjuk, sózzuk, az olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A leszűrt főtt krumplihoz hozzáadjuk a főzőtejszínt és a vajat, valamint a szerecsendiót. Burgonyanyomóval összetörjük és amikor már krémes állagú, belekeverjük a pirított gombát is.
Szilvapüré
A szilvát lassú tűzön felengedjük, szükség esetén kevés vizet teszünk alá, majd hozzáadjuk a cukrot, sót és fahéjat. A szilvát addig főzzük, míg teljesen szét nem esik – ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amint a szilva megpuhult, turmixgépben pépesítjük és díszítésként használjuk.
A recept az alábbi mélyhűtött Szarvasbélszínnel készült!