SZARVASBÉLSZÍN MAGOS BUNDÁBAN, GOMBÁS BURGONYAPÜRÉVEL, SZILVAPÜRÉVEL

Szarvasbélszín piritott bundában

HOZZÁVALÓK:

Szarvasbélszín magos bundában vörösboros öntettel

Hozzávalók 2 főre:

1 csomag Vadkonyha szarvas bélszín

2 dkg vaj

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 dl jó minőségű száraz vörösbor

1 szál friss rozmaring

2 evőkanál földimogyorókrém

10 dkg olajos mag keverék durvára törve

Gombás burgonyapüré

Hozzávalók 2 főre:

0,5 kg burgonya

2,5 dkg vaj

1,5 dl főzőtejszín

1 csipet szerecsendió

só ízlés szerint

1 evőkanál olaj

10 dkg csiperkegomba

Szilvapüré

 

Hozzávalók 2 főre:

10 dkg fagyasztott szilva

1 evőkanál barnacukor

csipet só

csipet fahéj

ELKÉSZÍTÉS:

Szarvasbélszín magos bundában vörösboros öntettel

A felengedett szarvasbélszínt sütés előtt szobahőmérsékleten még 1 órán át pihentetjük. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 3-4 percig sütjük. A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj annak mindkét oldalát bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával letakarjuk és a sültet így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst félretesszük, a serpenyőben visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük, hozzáadjuk a bort és a rozmaring ágat, majd 2-3 perc alatt készre forraljuk az öntetet.

A pihentetett steaket vékonyan megkenjük földimogyoróvajjal, majd beleforgatjuk a durvára tört magkeverékbe.

Gombás burgonyapüré

A gombát tisztítás után apró kockákra vágjuk, sózzuk, az olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A leszűrt főtt krumplihoz hozzáadjuk a főzőtejszínt és a vajat, valamint a szerecsendiót. Burgonyanyomóval összetörjük és amikor már krémes állagú, belekeverjük a pirított gombát is.

Szilvapüré

A szilvát lassú tűzön felengedjük, szükség esetén kevés vizet teszünk alá, majd hozzáadjuk a cukrot, sót és fahéjat. A szilvát addig főzzük, míg teljesen szét nem esik – ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amint a szilva megpuhult, turmixgépben pépesítjük és díszítésként használjuk.

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Royal Cuvee 2015

Bock Royal Cuvee 2015

A recept az alábbi mélyhűtött Szarvasbélszínnel készült!