ŐZGERINC SÜLT VÖRÖSBOROS ÖNTETTEL, CSŐBEN SÜLT BURGONYÁVAL
HOZZÁVALÓK:
Őzgerinc sült vörösboros öntettel:
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag Vadkonyha őzgerinc
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 dl jó minőségű száraz vörösbor
(Gyógyfű olajos Vadpác II.)
Csőben sült burgonya:
55 dkg burgonya (főzni való)
4 dl főzőtejszín
20 dkg reszelt gouda sajt
1 evőkanál keményítő
1 db tojássárgája
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál vaj
1 teáskanál só
ízlés szerint őrölt bors és őrölt szerecsendió
Blansírozott zöldségek
4 fej cékla
8 db kisebb sárgarépa
16 db cukorborsó
1 teáskanál vaj
só, bors
ELKÉSZÍTÉS:
Őzgerinc készítése:
A felengedett őzgerincet sütés előtt még egy órán át szobahőmérsékleten
pihentetjük. (Ha fűszeresebb ízélményt szeretnénk pácoljuk a hűtőben egy estén át a Gyógyfű Vadpác II. fűszerkeverékkel) Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük és az ízlés szerint
fűszerezett húst minden oldalán 4 percig sütjük. A sütés végén a vajat
hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj a hús minden oldalát
bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával lefedjük és a sültet
így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst félretesszük, majd a
visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük, hozzáöntjük a bort
és 2-3 perc alatt készre forraljuk az öntetet.
Csőben sült burgonya készítése:
A főzőtejszínt, a keményítőt, a tojássárgáját, az apróra vágott fokhagymát és a fűszereket összekeverjük egy nagyobb tálban. A burgonyát hajszálvékony szeletekre vágjuk, majd beleforgatjuk a tejszínes keverékbe.
A tejszínes burgonya szirmokat egy vajjal kikent sütőtálba egyengetjük úgy, hogy 2-3 rétegenként megszórjuk a reszelt sajttal.
200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük. (Tipp: A sütési idő függ a burgonya vastagságától, ezért javasolt ellenőrizni, hogy megpuhult-e.)
Blansírozott zöldségek készítése:
A zöldségeket forrásban lévő vízhez adjuk, 3 percig forraljuk, majd kivétel után azonnal jeges vízbe tesszük hűlni. Tálalás előtt a zöldségeket serpenyőben, kevés vajon felmelegítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!