ŐZGERINC SÜLT VÖRÖSBOROS ÖNTETTEL, CSŐBEN SÜLT BURGONYÁVAL

sült őzgerinc
Őzgerinc sült

HOZZÁVALÓK:

Őzgerinc sült vörösboros öntettel:

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag Vadkonyha őzgerinc

2 dkg vaj

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 dl jó minőségű száraz vörösbor

(Gyógyfű olajos Vadpác II.)

Csőben sült burgonya:

55 dkg burgonya (főzni való)

4 dl főzőtejszín

20 dkg reszelt gouda sajt

1 evőkanál keményítő

1 db tojássárgája

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál vaj

1 teáskanál só

ízlés szerint őrölt bors és őrölt szerecsendió

Blansírozott zöldségek

4 fej cékla

8 db kisebb sárgarépa

16 db cukorborsó

1 teáskanál vaj

só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

Őzgerinc készítése:

A felengedett őzgerincet sütés előtt még egy órán át szobahőmérsékleten
pihentetjük. (Ha fűszeresebb ízélményt szeretnénk pácoljuk a hűtőben egy estén át a Gyógyfű Vadpác II. fűszerkeverékkel)  Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük és az ízlés szerint
fűszerezett húst minden oldalán 4 percig sütjük. A sütés végén a vajat
hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj a hús minden oldalát
bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával lefedjük és a sültet
így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst félretesszük, majd a
visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük, hozzáöntjük a bort
és 2-3 perc alatt készre forraljuk az öntetet.

Csőben sült burgonya készítése:

A főzőtejszínt, a keményítőt, a tojássárgáját, az apróra vágott fokhagymát és a fűszereket összekeverjük egy nagyobb tálban. A burgonyát hajszálvékony szeletekre vágjuk, majd beleforgatjuk a tejszínes keverékbe.

A tejszínes burgonya szirmokat egy vajjal kikent sütőtálba egyengetjük úgy, hogy 2-3 rétegenként megszórjuk a reszelt sajttal.

200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük. (Tipp: A sütési idő függ a burgonya vastagságától, ezért javasolt ellenőrizni, hogy megpuhult-e.)

Blansírozott zöldségek készítése:

A zöldségeket forrásban lévő vízhez adjuk, 3 percig forraljuk, majd kivétel után azonnal jeges vízbe tesszük hűlni. Tálalás előtt a zöldségeket serpenyőben, kevés vajon felmelegítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Ermitage 2015

Bock Ermitage

A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!

Őzgerinc