A világ legfinomabb rántotthúsa szarvasból

Rántott szarvasborjú

Rántott szarvasborjú

HOZZÁVALÓK:

Vadkonyha szarvascomb vagy szarvascomb steak

liszt (kukoricaliszt a gluténmentes verzióban)

tojás

panírmorzsa (vagy kukorciás tortilla, vagy burgonyachips)

bors

ELKÉSZÍTÉS:

A hártyázott, megtisztított combot minimum 2 ujjnyi szeletekre vágom, és egy kicsit többet klopfolom, mintha a gerinc környéki húsból készíteném. A fűszerezést nem kell túlzásba vinni, hiszen a fellazítás után mindkét oldalát meghintettem frissen őrölt só és bors keverékével. És ezzel a hús előkészítése meg is van. Innentől gyakorlatilag csak ki kell rántanunk a hússzeleteket azzal az aprócska kis különbséggel, vagy trükkel, hogy a zsemlemorzsa helyett valódi kukoricalisztből készült, apróra zúzott tortilla chipset használtam. Ha sokat keresgélünk, találunk olyat, ami valóban kukoricából készül, és nem tartalmaz búzalisztet, így nemcsak finom, de akár gluténmentes rántott husit is készíthetünk. No, persze csak akkor, ha a búzaliszt helyett is kukoricalisztet használunk. De próbálkozhatunk akár burgonyapehellyel – hangsúlyozom pehely, és nem por – is! Ugyanakkor a japán vagy fehérmorzsa is zseniális választás. Aki nem ismeri és nem próbálta ezek bármelyikét, mindenképpen kezdjen el barátkozni velük, mert szerintem új dimenzióba emeli a rántott hús fogalmát.

Az igazi borjúból rántott hús frissen a legjobb, ezért amíg sült a hús, gyorsan felszeltem egy kis jégsalátát, ruccolával kevertem és nyakon öntöttem egy kis „körte csatnival”, ami abból készült, amit az éléskamrám polcain találtam: egy kis magozott, felszeletelt körte, mogyoróhagyma, kevéske olivaolaj, csipet chili, só, bors, és egy kanál méz összeforralásával.

Természetesen a körtét nem felszeletelve, magozva találtam, ezt a munkát nekem kellett elvégeznem… De mivel tegnapról maradt egy fél üveg, jó hideg rozé, pont a körte mellől, ezért ez a munka is vidáman folyt. Egy szó, mint száz, friss salátával tálalom a – szerintem – világ legfinomabb rántott húsát. A körte és a ruccola saláta is tökéletesen passzol hozzá, hiszen szarvashús meglehetősen emlékeztet a májra.

Nyilvánvaló, hogy készíthetjük nehezebb köretekkel is, mint például a majonézes burgonya, de mostanában a sok étel zsűrizés, no és persze Andráséknál töltött néhány napos nyaralás után el- kezdtem hasonlítani egy szép kerek karácsonyfadíszre, így a saláta mellett döntöttem.

Forrás: Vadászlap 2015/VII. hó

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock PortaGéza 2019

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvascombbal készült!

szarvascomb