BABGULYÁS SZARVASHÚSBÓL
HOZZÁVALÓK:
Babgulyás szarvashúsból
50 dkg Vadkonyha szarvas gulyáshús (de vaddisznóból vagy őzből is kiváló)
50 dkg tarkabab
15 dkg füstölt tarja
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 csokor zellerzöld
1 db paprika
2 db paradicsom
2 fej vöröshagyma
3 közepes burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 db babérlevél
1 ek pirospaprika
3 ek. pörkölt fűszerkeverék vadhúsokhoz
2 ek zsír
Csipetke:
1 db tojás
10-12 dkg liszt
ELKÉSZÍTÉS:
Egy tűzálló tálba tesszük felhevíteni a zsírt, majd a kockázott szarvashúst megpirítjuk rajta. Ha minden oldalán színt kapott, kivesszük a tálból. A visszamaradt zsiradékra tesszük a felkockázott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott tv paprikát is. Néhány percig dinszteljük mielőtt a feldarabolt paradicsomot.
Ezután visszatesszük az előpirított húst a tálba, megszórjuk pirospaprikával, fűszerezzük a pörkölt fűszerkeverékkel és babérlevéllel, hozzáadjuk az apróra szeletelt füstölt tarját. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedve nagyjából 2-3 órán keresztül főzzük. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk az átmosott, előzőleg 24 órára beáztatott babot a zellerlevéllel együtt. Lefedve főzzük tovább nagyjából egy-másfél órán át. Eközben a csipetkéhez tésztát gyúrunk a tojás és liszt keverékéből, sózzuk és apró tésztagolyókat formázunk.
Amikor már a bab és a hús is kellőképpen puha, hozzáadjuk a sárga- és fehérrépát, felkockázott burgonyát ízlés szerint a megpucolt, felkockázott zellergumót. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, ízesítjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd további fél órát hagyjuk főni. Utolsó lépésben hozzáadjuk a házi csipetkét majd addig főzzük, amíg megpuhul.
Az elkészült babgulyást ízlés szerint erős paprikával, lila hagymával, tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
A recept az alábbi Vadkonyha szarvas gulyáshússal készült!