BABGULYÁS SZARVASHÚSBÓL

HOZZÁVALÓK:

Babgulyás szarvashúsból

50 dkg Vadkonyha szarvas gulyáshús (de vaddisznóból vagy őzből is kiváló)

50 dkg tarkabab

15 dkg füstölt tarja

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 kisebb zellergumó

1 csokor zellerzöld

1 db paprika

2 db paradicsom

2 fej vöröshagyma

3 közepes burgonya

2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

2 db babérlevél

1 ek pirospaprika

3 ek. pörkölt fűszerkeverék vadhúsokhoz

2 ek zsír

Csipetke:

1 db tojás

10-12 dkg liszt

ELKÉSZÍTÉS:

Egy tűzálló tálba tesszük felhevíteni a zsírt, majd a kockázott szarvashúst megpirítjuk rajta. Ha minden oldalán színt kapott, kivesszük a tálból. A visszamaradt zsiradékra tesszük a felkockázott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott tv paprikát is. Néhány percig dinszteljük mielőtt a feldarabolt paradicsomot.

Ezután visszatesszük az előpirított húst a tálba, megszórjuk pirospaprikával, fűszerezzük a pörkölt fűszerkeverékkel és babérlevéllel, hozzáadjuk az apróra szeletelt füstölt tarját. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedve nagyjából 2-3 órán keresztül főzzük. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk az átmosott, előzőleg 24 órára beáztatott babot a zellerlevéllel együtt. Lefedve főzzük tovább nagyjából egy-másfél órán át. Eközben a csipetkéhez tésztát gyúrunk a tojás és liszt keverékéből, sózzuk és apró tésztagolyókat formázunk.

Amikor már a bab és a hús is kellőképpen puha, hozzáadjuk a sárga- és fehérrépát, felkockázott burgonyát ízlés szerint a megpucolt, felkockázott zellergumót. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, ízesítjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd további fél órát hagyjuk főni. Utolsó lépésben hozzáadjuk a házi csipetkét majd addig főzzük, amíg megpuhul.

Az elkészült babgulyást ízlés szerint erős paprikával, lila hagymával, tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock REDy

A recept az alábbi Vadkonyha szarvas gulyáshússal készült!

szarvas gulyáshús