Szarvas steak marinált céklasalátával és tormás burgonyapürével

HOZZÁVALÓK:

2 szelet szarvas bélszín (vagy gerinc), 15-17 dkg/szelet

2-3 dl olaj a páchoz

4 dkg vaj

25 dkg burgonya

2-3 evőkanál tejszínes torma, ízlés szerint

0,5 dl főzőtejszín

10 dkg cékla

1,5-2 dl olíva olaj

1,5 dl jó minőségű alma balzsamecet

2-3 gerezd fokhagyma

2 nagyobb szár rozmaring

só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Szarvassült készítése:

Olajos páclevet készítünk fokhagymával, rozmaringgal és 2-3 dl olajjal. A páclébe helyezzük a húst úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé, sózzuk, borsozzuk, majd így hagyjuk állni minimum 1 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. Sütés előtt kivesszük az olajos pácból és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-30 percig.

Felhevített serpenyőben kérgesre pirítjuk a szarvashúst minden oldalon, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál vajat olvasztunk a tetejére. A húst az olvasztott vajjal együtt tűzálló tálra tesszük és 200 °C-ra előmelegített sütőben további 5-10 percig sütjük. Sütést követően hagyjuk pihenni 10 percig mielőtt felszeletelnénk.

Marinált cékla készítése:

A céklát héjában puhára főzzük, majd hideg vízben félig lehűtjük úgy, hogy könnyen meg lehessen tisztítani a héjától. A marinádhoz 1 dl olíva olajat összekeverünk 1,5 dl jó minőségű alma balzsamecettel, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával és 1 dl vízzel. Ezt az olajos páclevet jól összekeverjük az apróra vágott rozmaringgal, sózzuk borsozzuk. A vékony szeletekre vágott, még langyos céklát beletesszük a marinádba és hűtőben hagyjuk kihűlni. Minimum 1 óra kell, hogy az ízek összeérjenek a salátában.

Burgonyapüré készítése:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A leszűrt főtt krumplihoz hozzáadjuk a főzőtejszínt és 2 dkg vajat, valamint a tejszínes tormakrémet. Összetörjük burgonyanyomón és habosra keverjük.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock 70 Cuvée

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasbélszín vagy Szarvasgerinc hússal készült!

Mélyhűtőttt szarvasbélszin
Szarvasgerinc