SZARVASCOMB SZELETEK CHIANTI-S PARADICSOMRAGUBAN JUHTÚRÓS PULISZKÁVAL

szarvascomb recept
Szarvascomb puliszkával

HOZZÁVALÓK:

A húshoz:

400-500g szarvascomb

10-15 dkg vaj

bors

Paradicsomragu:

2 evőkanál olíva olaj

2 dl sűrített paradicsom

1 kg nagyobb szemű paradicsom

10-12 szem koktélparadicsom

1 nagyobb sonkahagyma

1 db kisebb sárgarépa

1 gerezd fokhagyma

1 dl húsleves

1 dl Chianti

1 nagy evőkanál barnacukor

1 nagyobb csillagánizs

3 szem szegfűbors (a kés lapjával megtöröm)

Puliszka:

4 dl kukoricadara

6 dl tej (forró), de lehet a fele víz is

1 evőkanál mangalicazsír

1 evőkanál só

15 dkg juhtúró

bors

Ahogy  a Lokodi séf készíti

A húst – ha kell – két részre vágom, sózom, borsozom és forróra hevített vajban alaposan körbepirítom. 160C-ra előmelegített sütőben kevés víz hozzáadásával 40-50 percig sütöm letakarva.

Ezután óvatosan felszeletelem és elhelyezem a paradicsom raguban. További 20 percet gyönge lángon, lefedve párolom. Közvetlenül tálalás előtt a koktélparadicsomokat félbe vágva, olíva olajon lepirítom és óvatosan a raguhoz keverem, utána sózom, ha kell.

Paradicsomragu:

A nagyobb paradicsomokat félbevágom, eltávolítom a leveses részeket, majd apró kockára darabolom. A répát megpucolom, kislyukú reszelővel lereszelem, picit még késsel összevagdalom. Olíva olajon megfonnyasztom a hagymát. Mielőtt megpirulna, hozzá adom a sűrített paradicsomot, csillagánizst, a megtört szegfűbors darabokat és a barnacukrot. Egy-két percig kevergetve, nagy lángon pirítom, karamellizálom. Ezután bele teszem az apróra vágott paradicsom kockákat, répát, fokhagymát, enyhén sózom, borsozom, felöntöm a levessel, a Chiantival és lassú tűzön készre főzöm.

Puliszka:

Egy lábosban a kukoricadarát a sóval együtt hevíteni kezdem, kevergetem, amíg átforrósodik. Ekkor felöntöm a forró tejjel, néhány percig még keverem, majd leveszem a tűzről és hagyom összeállni, kihűlni (érdemes hűvös, huzatos helyre tenni, mert nagyon tartja a hőt).

A hagymát felkockázom (nem kell apróra) és bő zsíron, közepes lángon aranybarnára fonnyasztom. Egy evőkanállal zsírba mártogatva galuskákat formázok a puliszkából egy jénaiba, majd ráöntöm a hagymás zsírt, óvatosan összeforgatom és 200C-ra előmelegített sütőben 10-15 percet sütöm. Tálaláskor bőven morzsolok rá a juhtúróból.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Kékfrankos Selection 2016

A recept az alábbi Vadkonyha Szarascomb hússal készült!

szarvascomb