SZARVASCOMB SZELETEK CHIANTI-S PARADICSOMRAGUBAN JUHTÚRÓS PULISZKÁVAL
HOZZÁVALÓK:
A húshoz:
400-500g szarvascomb
10-15 dkg vaj
só
bors
Paradicsomragu:
2 evőkanál olíva olaj
2 dl sűrített paradicsom
1 kg nagyobb szemű paradicsom
10-12 szem koktélparadicsom
1 nagyobb sonkahagyma
1 db kisebb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
1 dl húsleves
1 dl Chianti
1 nagy evőkanál barnacukor
1 nagyobb csillagánizs
3 szem szegfűbors (a kés lapjával megtöröm)
Puliszka:
4 dl kukoricadara
6 dl tej (forró), de lehet a fele víz is
1 evőkanál mangalicazsír
1 evőkanál só
15 dkg juhtúró
só
bors
Ahogy a Lokodi séf készíti
A húst – ha kell – két részre vágom, sózom, borsozom és forróra hevített vajban alaposan körbepirítom. 160C-ra előmelegített sütőben kevés víz hozzáadásával 40-50 percig sütöm letakarva.
Ezután óvatosan felszeletelem és elhelyezem a paradicsom raguban. További 20 percet gyönge lángon, lefedve párolom. Közvetlenül tálalás előtt a koktélparadicsomokat félbe vágva, olíva olajon lepirítom és óvatosan a raguhoz keverem, utána sózom, ha kell.
Paradicsomragu:
A nagyobb paradicsomokat félbevágom, eltávolítom a leveses részeket, majd apró kockára darabolom. A répát megpucolom, kislyukú reszelővel lereszelem, picit még késsel összevagdalom. Olíva olajon megfonnyasztom a hagymát. Mielőtt megpirulna, hozzá adom a sűrített paradicsomot, csillagánizst, a megtört szegfűbors darabokat és a barnacukrot. Egy-két percig kevergetve, nagy lángon pirítom, karamellizálom. Ezután bele teszem az apróra vágott paradicsom kockákat, répát, fokhagymát, enyhén sózom, borsozom, felöntöm a levessel, a Chiantival és lassú tűzön készre főzöm.
Puliszka:
Egy lábosban a kukoricadarát a sóval együtt hevíteni kezdem, kevergetem, amíg átforrósodik. Ekkor felöntöm a forró tejjel, néhány percig még keverem, majd leveszem a tűzről és hagyom összeállni, kihűlni (érdemes hűvös, huzatos helyre tenni, mert nagyon tartja a hőt).
A hagymát felkockázom (nem kell apróra) és bő zsíron, közepes lángon aranybarnára fonnyasztom. Egy evőkanállal zsírba mártogatva galuskákat formázok a puliszkából egy jénaiba, majd ráöntöm a hagymás zsírt, óvatosan összeforgatom és 200C-ra előmelegített sütőben 10-15 percet sütöm. Tálaláskor bőven morzsolok rá a juhtúróból.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Szarascomb hússal készült!