SZARVASGERINC PIRÍTOTT DIÓBUNDÁBAN, KONYAKOS ERDEI GOMBAKRÉMMEL

Szarvasgerinc dióbundában
Őzgerinc tokány

HOZZÁVALÓK:

A húshoz:

1 csomag Vadkonyha szarvasgerinc

Dióbunda:

100 g vaj

150 g dió

1 evőkanál tejföl

3 tojás sárgája

1 ág kakukkfű

3-4 szem egész borókabogyó

sütőpapír

Gombakrém:

500 g erdei gomba

1 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál apróra vágott salottahagyma vagy sonkahagyma

1,5 dl konyak

bors

Burgonyafánk:

400 g burgonya

300-400 g liszt ( ezzel állítom be a sűrűségét, egy lágy tésztát kell kapjunk)

2 tojás sárgája

2 dl tej

2 dkg friss élesztő

1 teáskanál cukor

1 zacskó őrölt gyömbér

a sütéshez étolaj

AHOGY A LOKODI SÉF KÉSZÍTI

Szarvasgerinc pirított dióbundában, konyakos erdei gombakrémmel, gyömbéres burgonyafánkkal

A szarvas gerincet sózom, borsozom. Serpenyőben vajat hevítek, beleszórok 3-4 félbevágott boróka bogyót és egy ág kakukkfüvet, majd a forró vajban jól körbepirítom a hús oldalait, miközben locsolgatom a zsiradékkal. Ha kész, félre teszem. A diót aprítóban közepes nagyságúra készítem. Összekeverem a tojások sárgáját és a tejfölt, majd hozzáadom a dióhoz, elkeverem. A húst sütőpapírra helyezem és egy ecset segítségével alaposan körbe kenem tojásfehérjével, aztán egyenletesen beborítom a diós masszával. A sütőpapírral együtt tepsibe teszem és 180-200C-ra előmelegített sütőben húsz perc alatt készre sütöm. Félidőben szükség lehet letakarni alufóliával, ha a dió nagyon pirulni kezdene.

Gombakrém:

A hagymát apróra vágom és az olíva olajon megfonnyasztom. A gombát – ha nem fagyasztott – megtisztítom és felkockázom, hozzáadom a dinsztelt hagymához, sózom, borsozom, nagyobb hőfokon 4-5 percig pirítom. Botmixerrel vagy aprítóval krémesítem és egy sűrű fémszitán át passzírozom. A konyakot felére forralom, aztán hozzákeverem a krémemhez és közepes lángon egy percig, kevergetve összemelegítem.

Burgonyafánk:

A burgonyákat megmosom és héjastól hideg vízben felteszem, megfőzöm. Ha kész, még forrón megpucolom és összetöröm, majd hagyom kihűlni. A tejet langyosra melegítem, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Ezután összekeverem a hozzávalókkal, ízlés szerint sózom és letakarva egy órán át kelesztem. Alaposan lisztezett felületen kézzel ujjnyi vastagra formázom és kisebb pogácsa méretűeket szaggatok belőle. Nem túlforró olajban szépre sütöm.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Magnifico 2011

Magnifico 2011

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasgerinc hússal készült!

Szarvasgerinc