SZARVASGERINC PIRÍTOTT DIÓBUNDÁBAN, KONYAKOS ERDEI GOMBAKRÉMMEL
HOZZÁVALÓK:
A húshoz:
1 csomag Vadkonyha szarvasgerinc
Dióbunda:
100 g vaj
150 g dió
1 evőkanál tejföl
3 tojás sárgája
1 ág kakukkfű
3-4 szem egész borókabogyó
sütőpapír
Gombakrém:
500 g erdei gomba
1 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál apróra vágott salottahagyma vagy sonkahagyma
1,5 dl konyak
só
bors
Burgonyafánk:
400 g burgonya
300-400 g liszt ( ezzel állítom be a sűrűségét, egy lágy tésztát kell kapjunk)
2 tojás sárgája
2 dl tej
2 dkg friss élesztő
só
1 teáskanál cukor
1 zacskó őrölt gyömbér
a sütéshez étolaj
AHOGY A LOKODI SÉF KÉSZÍTI
Szarvasgerinc pirított dióbundában, konyakos erdei gombakrémmel, gyömbéres burgonyafánkkal
A szarvas gerincet sózom, borsozom. Serpenyőben vajat hevítek, beleszórok 3-4 félbevágott boróka bogyót és egy ág kakukkfüvet, majd a forró vajban jól körbepirítom a hús oldalait, miközben locsolgatom a zsiradékkal. Ha kész, félre teszem. A diót aprítóban közepes nagyságúra készítem. Összekeverem a tojások sárgáját és a tejfölt, majd hozzáadom a dióhoz, elkeverem. A húst sütőpapírra helyezem és egy ecset segítségével alaposan körbe kenem tojásfehérjével, aztán egyenletesen beborítom a diós masszával. A sütőpapírral együtt tepsibe teszem és 180-200C-ra előmelegített sütőben húsz perc alatt készre sütöm. Félidőben szükség lehet letakarni alufóliával, ha a dió nagyon pirulni kezdene.
Gombakrém:
A hagymát apróra vágom és az olíva olajon megfonnyasztom. A gombát – ha nem fagyasztott – megtisztítom és felkockázom, hozzáadom a dinsztelt hagymához, sózom, borsozom, nagyobb hőfokon 4-5 percig pirítom. Botmixerrel vagy aprítóval krémesítem és egy sűrű fémszitán át passzírozom. A konyakot felére forralom, aztán hozzákeverem a krémemhez és közepes lángon egy percig, kevergetve összemelegítem.
Burgonyafánk:
A burgonyákat megmosom és héjastól hideg vízben felteszem, megfőzöm. Ha kész, még forrón megpucolom és összetöröm, majd hagyom kihűlni. A tejet langyosra melegítem, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Ezután összekeverem a hozzávalókkal, ízlés szerint sózom és letakarva egy órán át kelesztem. Alaposan lisztezett felületen kézzel ujjnyi vastagra formázom és kisebb pogácsa méretűeket szaggatok belőle. Nem túlforró olajban szépre sütöm.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasgerinc hússal készült!