Szarvasgerinc vörösboros erdei gyümölcs szósszal, vasalt rakott burgonyával és gyömbéres körtepürével
HOZZÁVALÓK:
40 dkg Vadkonyha szarvasgerinc
6 dkg vaj
1 dl olaj
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű
A vörösboros erdei gyümölcs öntethez
25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix
2-3 evőkanál méz
2 dl száraz vörösbor
2 db csillagánizs
2 dkg vaj
só, bors, barna cukor ízlés szerint
Gyömbéres körte püréhez
1 db nagy húsos körte
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 dl körtelé
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál agar agar (opcionális)
A sült leveles burgonyához
30 dkg burgonya
5 dkg vaj
só
5-6 dl napraforgóolaj (sütéshez)
Szarvasgerinc vörösboros erdei gyümölcs szósszal, vasalt rakott burgonyával és gyömbéres körtepürével
(előkészítési idő: 12 óra, elkészítés: 60 perc)
Sült szarvasgerinc elkészítése
A szarvasgerincet megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, sózzuk, borsozzuk és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 20-30 percet sütés előtt.
Felhevített serpenyőbe tesszük a napraforgó olajat és a húst minden oldalon kérgesre pirítjuk, majd rádobjuk a fokhagymát a kakukkfüvet és ráolvasztjuk a vajat.
A húst még 1-2 percig locsolgatjuk az olvasztott vajjal, majd tűzálló tálra tesszük és 140 °C-ra előmelegített sütőben további 15 percig sütjük. Sütést követően hagyjuk pihenni néhány percet.
Vörösboros erdei gyümölcs öntet elkészítése:
A hús sütéséhez használt serpenyőbe a visszamaradt vajhoz hozzáadunk még 2 dkg vajat, 2 evőkanál mézet, felöntjük 2 dl jó minőségű vörösborral, hozzáadjuk a csillagánizst és összeforraljuk. A felengedett erdei gyümölcs mixet beletesszük a vörösboros alaplébe és további 3-5 percig forraljuk. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk, esetleg barna cukrot adhatunk hozzá. Amikor az alaplé kellőképpen sűrű, botmixerrel vagy turmixgéppel aprítjuk, majd leszűrjük.
Gyömbéres körtepüré elkészítése:
A körtéket apró kockára szeleteljük majd a reszelt gyömbérrel együtt a körtelébe tesszük és puhára főzzük. Miután a körte megpuhult botmixerrel összeaprítjuk és lassú tűzön tovább főzzük. A cukrot és az agar agart összekeverjük és hozzáadjuk a forrásban lévő körtepüréhez. Pár percig tovább forraljuk folyamatosan kevergetve, majd levesszük a tűztől és hagyjuk kihűlni. Hűtőben pár óra alatt zselévé dermed. A zselét botmixerrel pürésítjük.
Sült leveles burgonya elkészítése (ha tökéletesre szeretnénk, 12 órán át hűtést igényel)
A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk majd olvasztott vajat és sót adunk hozzá. Egy sütőpapírral kibélelt fém edénybe egyengetjük a szeleteket, majd egy nehezéket (másik sütőforma) rakunk a burgonyákra, és így 110 °C-os sütőben 3 órát pároljuk. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a nehezékkel együtt hűtőbe tesszük és 12 órán keresztül hagyjuk megdermedni. A hűtési idő lejárta után kivesszük a. burgonyát a fémedényből és a kívánt méretre, illetve formára vágjuk. Forró olajban kisütjük ügyelve, hogy a burgonya lapok egyben maradjanak.
Tálalás
A vörösboros erdeigyümölcs öntetre helyezzük a félbevágott szarvasgerincet, amely mellé körtezseléket nyomunk. A tányérra helyezzük a sült leveles burgonyát, majd pirított fenyőmaggal és párolt kelbimbóval díszítjük.
A recept az alábbi Vadkonyha szarvasgerincből készült: