Szarvasgerinc steak mézes meggy szósszal, grillezett barackágyon
HOZZÁVALÓK:
Sült szarvasgerinc:
50 dkg Vadkonyha szarvasgerinc
1-2 dl olaj
1 ek fűszerkeverék vadhús páchoz
1 ek vaj
Meggy öntet:
10 dkg meggy
1 ek méz
1 egész fahéj
citrom leve ízlés szerint
Grillezett barack
4-5 barack
1 kk vaj
díszítésre juhtúró, pirított mandulaszeletek, mentalevél.
SZARVAS SÜLT ELKÉSZÍTÉSE:
(Előkészítési idő: 60 perc, sütési idő: 10-15 perc)
Olajos páclevet készítünk 1 evőkanál vadhús páclé fűszerkeverékkel és 1-2 dl olajjal. A páclébe helyezzük a húst úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé, majd így hagyjuk állni minimum 1 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. Sütés előtt kivesszük az olajos pácból és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-30 percig.
Felhevített serpenyőben kérgesre pirítjuk a szarvashúst minden oldalon, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál vajat olvasztunk rá. A húst az olvasztott vajjal együtt tűzálló tálra tesszük és 200 °C-ra előmelegített sütőben további 7-10 percig sütjük. Sütést követően hagyjuk pihenni 10 percig mielőtt felszeletelnénk.
Meggy öntet
(Előkészítési idő: 5 perc, főzési idő: 15 perc)
Tűzálló tálba helyezzük a fagyasztott meggyet, rácsorgatjuk a mézet, beletesszük a fahéjat és egy kis víz hozzáadásával sűrű állagúra főzzük. Ízlés szerint adjunk hozzá friss citromlevet.
Grillezett barack
Cikkekre szelt barackot pirítjuk kevés olvasztott vaj hozzáadásával.
Tálalás
A barackokat a tál szélére rendezzük, középe szeletelve rajuk a szarvassültet, majd a meggy szószt, megszórjuk mandulával és a juhtúróval. Friss mentával díszítjük.
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasgerinccel készült: