Bakonyi szarvasszelet
HOZZÁVALÓK:
Hozzávalók:
4 vékony szelet szarvas comb
2 ek liszt
A bakonyi raguhoz:
100 g füstölt szalonna (csemege)
1 közepes fej vöröshagyma
250 g csiperkegomba
2 közepes paradicsom
1 közepes paprika
1/2 teáskanál fűszerpaprika
2 tk kakukkfű
ízlés szerint friss snidling
só, fekete bors
3 evőkanál finomliszt
200 ml tejföl
A burgonyapüréhez:
0,5 kg burgonya
2,5 dkg vaj
1,5 dl főzőtejszín
1 csipet szerecsendió
só ízlés szerint
BAKONYI SZARVASSZELET ELKÉSZÍTÉSE:
A szarvas szeleteket kissé kiklopfoljuk, és vékonyan besózzuk. Lisztel hintjük meg mindkét oldalát.
Egy felhevített tűzálló tálba tesszük az apró kockákra szeletelt szalonnát és így zsírjára pirítjuk. A ropogós szalonna darabokat kivesszük a tálból és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a közepes szeletekre vágott gombát, úgy, hogy hagyjuk, hogy elsőként a leve párologjon el, majd megszórjuk kakukkfűvel és lepirítjuk.
A gombákat kiszedve, a visszamaradt zsiradékon mindkét oldalán kérgesre sütjük a szelethúsokat.
A kisült szeleteket félre tesszük, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a zsírban. A héjától megtisztított paradicsomoknak kiszedjük a magjait, majd apróra kockákra szeleteljük. A paprikát szintén magozzuk és apróra vágjuk. A hagymához adjuk a paprikát és a paradicsomot és sózás és fűszerezés után hagyjuk puhulni. Miután a lecsó alapunk összeforr és a zöldségek megpuhultak, fűszerpaprikával szórjuk meg, majd kb. 2 dl vizet öntünk rá. Így forraljuk kb. 3-4 percig. Ezután visszatesszük a hússzeleteket, a gombát és a szalonnát, beleforgatjuk a zöldségalapba, és lefedve hagyjuk közepes hőfokon puhulni és amíg az ízek összeérnek (kb. 25 -30 perc).
Habaráshoz a lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük. A sűrítés előtt kiszedjük a hússzeleteket a szószból, kissé felhígítjuk a forró szafttal a tejfölös lisztet, elkeverjük, majd a forrásban lévő gombás szószhoz öntjük. Folyamatosan keverve újból felforraljuk, visszatesszük a hússzeleteket, azokat alaposan beleforgatjuk, és néhány perc forralást követően tálalhatjuk.
Köretként burgonyapürét javaslunk hozzá, amit mi a következők szerint késíztettünk kb. 20 perc főzési idő alatt:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A leszűrt főtt krumplihoz hozzáadjuk a főzőtejszínt és a vajat, valamint a szerecsendót. Összetörjük burgonyanyomón és habosra keverjük.
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvascomb hússal készült!