Bakonyi szarvasszelet

bakonyi szarvasszelet , szarvasragu

HOZZÁVALÓK:

Hozzávalók:

4 vékony szelet szarvas comb

2 ek liszt

A bakonyi raguhoz:

100 g füstölt szalonna (csemege)

1 közepes fej vöröshagyma

250 g csiperkegomba

2 közepes paradicsom

1 közepes paprika

1/2 teáskanál fűszerpaprika

2 tk kakukkfű

ízlés szerint friss snidling

só, fekete bors

3 evőkanál finomliszt

200 ml tejföl

A burgonyapüréhez:

0,5 kg burgonya

2,5 dkg vaj

1,5 dl főzőtejszín

1 csipet szerecsendió

só ízlés szerint

BAKONYI SZARVASSZELET ELKÉSZÍTÉSE:

A szarvas szeleteket kissé kiklopfoljuk, és vékonyan besózzuk. Lisztel hintjük meg mindkét oldalát.

Egy felhevített tűzálló tálba tesszük az apró kockákra szeletelt szalonnát és így zsírjára pirítjuk. A ropogós szalonna darabokat kivesszük a tálból és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a közepes szeletekre vágott gombát, úgy, hogy hagyjuk, hogy elsőként a leve párologjon el, majd megszórjuk kakukkfűvel és lepirítjuk.

A gombákat kiszedve, a visszamaradt zsiradékon mindkét oldalán kérgesre sütjük a szelethúsokat.

A kisült szeleteket félre tesszük, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a zsírban. A héjától megtisztított paradicsomoknak kiszedjük a magjait, majd apróra kockákra szeleteljük. A paprikát szintén magozzuk és apróra vágjuk. A hagymához adjuk a paprikát és a paradicsomot és sózás és fűszerezés után hagyjuk puhulni. Miután a lecsó alapunk összeforr és a zöldségek megpuhultak, fűszerpaprikával szórjuk meg, majd kb. 2 dl vizet öntünk rá. Így forraljuk kb. 3-4 percig. Ezután visszatesszük a hússzeleteket, a gombát és a szalonnát, beleforgatjuk a zöldségalapba, és lefedve hagyjuk közepes hőfokon puhulni és amíg az ízek összeérnek (kb. 25 -30 perc).

Habaráshoz a lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük. A sűrítés előtt kiszedjük a hússzeleteket a szószból, kissé felhígítjuk a forró szafttal a tejfölös lisztet, elkeverjük, majd a forrásban lévő gombás szószhoz öntjük. Folyamatosan keverve újból felforraljuk, visszatesszük a hússzeleteket, azokat alaposan beleforgatjuk, és néhány perc forralást követően tálalhatjuk.

Köretként burgonyapürét javaslunk  hozzá, amit mi a következők szerint késíztettünk kb. 20 perc főzési idő alatt:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A leszűrt főtt krumplihoz hozzáadjuk a főzőtejszínt és a vajat, valamint a szerecsendót. Összetörjük burgonyanyomón és habosra keverjük.

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock BV Kadarka

kadarka vadétel

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvascomb hússal készült!

szarvascomb