INDONÉZ SATAY ŐZHÚSSAL ÉS FÖLDIMOGYORÓS SZÓSSZAL
HOZZÁVALÓK:
Satay:
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag Vadkonyha őz gulyáshús, továbbá a pácléhez:
2 gerezd fokhagyma
1 cm friss gyömbér
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál sambal (erős paprikakrém)
1 teáskanál citromhéj
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál barnacukor vagy méz
1 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál szójaszósz
6 evőkanál édes szójaszósz (ketjam manis)
frissen őrölt bors ízlés szerint
Satay szósz (földimogyoró szósz):
20 dkg földimogyoró krém
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér (elhagyható)
2 evőkanál barna cukor (elhagyható)
1/2 evőkanál sambal oelek (édes paprikakrém)
4 evőkanál édes szójaszósz (ketjap manis)
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt koriander
2 dl forralt víz
ELKÉSZÍTÉS:
Satay készítése:
Az őz gulyáshúst egyenlő kockákra vágjuk (1-2 cm). A pácléhez a hozzávalókat turmixgépben aprítjuk és a húsra öntjük, majd lefedve 2,5 órán keresztül pácoljuk. A pácolási idő leteltével a húsokat saslik pálcikákra tűzzük (pálcikánként 4-5 darabot). Az összetűzdelt húsokat serpenyőben kis olajon, vagy grillrácson sötétbarnára pirítjuk (kb. 5-8 perc oldalanként a hús nagyságától függően). A sült satay falatokat hagyományosan frissen vágott csemegehagymával szórjuk meg, valamint uborkasalátával, földimogyorószósszal és halszirommal tálaljuk.
Satay szósz készítése:
A földimogyorókrémet kis lángon melegítjük, amíg az állaga folyós nem lesz, az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, valamint a fűszereket és a cukrot hozzáadjuk és tovább főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Miután a cukor felolvadt, felöntjük apránként forrásban lévő vízzel és csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a paprikakrémet és a szójaszószt, majd pár perc alatt készre főzzük.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Őzgulyás hússal készült!