INDONÉZ SATAY ŐZHÚSSAL ÉS FÖLDIMOGYORÓS SZÓSSZAL

Indonéz satay
Indonéz satay

HOZZÁVALÓK:

Satay:

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag Vadkonyha őz gulyáshús, továbbá a pácléhez:

2 gerezd fokhagyma

1 cm friss gyömbér

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál sambal (erős paprikakrém)

1 teáskanál citromhéj

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál barnacukor vagy méz

1 teáskanál szezámolaj

1 evőkanál szójaszósz

6 evőkanál édes szójaszósz (ketjam manis)

frissen őrölt bors ízlés szerint

Satay szósz (földimogyoró szósz):

20 dkg földimogyoró krém

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál reszelt gyömbér (elhagyható)

2 evőkanál barna cukor (elhagyható)

1/2 evőkanál sambal oelek (édes paprikakrém)

4 evőkanál édes szójaszósz (ketjap manis)

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál őrölt koriander

2 dl forralt víz

ELKÉSZÍTÉS:

Satay készítése:

Az őz gulyáshúst egyenlő kockákra vágjuk (1-2 cm). A pácléhez a hozzávalókat turmixgépben aprítjuk és a húsra öntjük, majd lefedve 2,5 órán keresztül pácoljuk. A pácolási idő leteltével a húsokat saslik pálcikákra tűzzük (pálcikánként 4-5 darabot). Az összetűzdelt húsokat serpenyőben kis olajon, vagy grillrácson sötétbarnára pirítjuk (kb. 5-8 perc oldalanként a hús nagyságától függően). A sült satay falatokat hagyományosan frissen vágott csemegehagymával szórjuk meg, valamint uborkasalátával, földimogyorószósszal és halszirommal tálaljuk.

Satay szósz készítése:

A földimogyorókrémet kis lángon melegítjük, amíg az állaga folyós nem lesz, az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, valamint a fűszereket és a cukrot hozzáadjuk és tovább főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Miután a cukor felolvadt, felöntjük apránként forrásban lévő vízzel és csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a paprikakrémet és a szójaszószt, majd pár perc alatt készre főzzük.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock & Roll 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Őzgulyás hússal készült!

Prémium őzgulyás