Aszaltszilvával töltött szarvasbélszín burgonya holdacskákkal és vörösboros szósszal

HOZZÁVALÓK:

Aszaltszilva töltelék

35 dkg aszalt szilva

2 db narancs

1 közepes savanykás alma

1 közepes fej lila hagyma

2 dl száraz vörösbor

50 g dió

1 evőkanál vaj

1 kk kakukkfű

3 ek kukoricakeményítő

½ csokor petrezselyem

2 csillagánizs

1 fahéjrúd

Töltött szarvasbélszín

80-90 dkg Szarvas bélszín

20 dkg szeletelt bacon

aszaltszilva töltelék

só-bors ízlés szerint

Vörösboros szósz

2 dl vörösbor (fűszerekkel a szilva áztatásból)

2 evőkanál barnacukor

Só, bors, kukorica keményítő ízlés szerint

Burgonyás holdacskák

20 dkg búzaliszt

20 dkg burgonya

1 csomag szárított élesztő (7g)

1 kk só

1 ek kristálycukor

2 ek vaj

1 db tojás

2 dl főzőtejszín

4-5 ek kukoricaliszt

ELKÉSZÍTÉS:

A töltelék összeállításával kezdünk, amit legalább 6-7 órán át pihentetünk, így leginkább előző este érdemes megcsinálni.

Az aszalt szilvát beáztatjuk a borba és hozzá adjuk a fahéj rudat és a csillagánizst. Tetejére reszeljük a narancsok héját és minimum 1 órán keresztül áztatjuk.

Eközben a lilahagymát apróra vágjuk és mély serpenyőben a vajon megfuttatjuk. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Miután a hagyma megpuhult hozzáadjuk a reszelt almát és a narancsok kifacsart levét és a kakukkfüvet. Az aszalt szilvákat kivesszük a borból nagyobb darabokra szeleteljük és hozzá adjuk a hagymás almás raguhoz. Egy kicsi bort lehet hozzáönteni, amennyiben szükséges. A szilvát lassú tűzön főzzük 10 percig, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Miután az aszalt szilvaragu kihűlt botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük. A szilvapüréhez hozzá adjuk a nagyobb darabokra vágott diót, a friss aprított petrezselymet és a keményítőt. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Az így elkészült tölteléket fóliára halmozzuk és 2-3 cm vastag henger formára tekerjük fel. A fóliába légmentesen felcsavart hengereket fagyasztóba rakjuk 4-5 órára, ideális esetben egy éjszakára.

Bélszín rolád elkészítése

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A hártyázott szarvasbélszínt a hosszú szálakra merőlegesen hosszába felszeljük. Az ínakat bevagdossuk, és fólia között finoman átklopfoljuk. A szelet mindkét oldalát megsózzuk, gyengén megborsozzuk, és rövid ideig állni hagyjuk. A kiterített baconszeletekre helyezzük a húst, középre pedig a fagyasztóból kivett szilvatölteléket.

A húst a szalonnával együtt a szilvatöltelékre tekerjük és alufólia segítségével rögzítjük. Az így göngyölt szarvashúst forró tűzálló tálba tesszük, 1 dl vizet töltünk alá és 90-100 percre a sütőbe tesszük. A tölteléknek el kell érnie a 85°C-ot, amelyet húshőmérővel ellenőrizhetünk. Miután a töltelék elérte a kellő hőmérsékletet a húsról levesszük a fóliát és visszatesszük addig, amíg a bacon ropogósra nem pirul. Szeletelés előtt a töltött szarvast hagyjuk 5 percig pihenni.

Vörösboros szósz

A sütésből visszamaradt zsiradékot áttesszük egy serpenyőbe rászórjuk a barna cukrot addig, közepes lángon karamelizáljuk, majd felöntjük a szilvához használt borral. Beletehetjük a fahéj rudat és a csillagánizst is. Így forraljuk 5-10 percig, míg kellő sűrűséget nem kapunk. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Amennyiben sűrűbb szószt szeretnénk, sűríthetjük keményítő szórással.

Köret

A hámozott burgonyát főzzük puhára és törjük össze.

Öntsük a lisztet egy nagy keverőtálba. A liszt egyik oldalára szórjuk az élesztőt, a másik oldalára pedig a sót. Adjuk hozzá a cukrot, a vajat, a tojást és a tejet, majd keverjük össze az összes hozzávalót a tört burgonyával együtt lágy tésztává.

Fordítsuk ki a masszát a tálból egy enyhén lisztezett felületre, és dagasszuk 10 percig, vagy amíg puha, sima és rugalmas nem lesz. Egy nagy tálat vékonyan kikenünk olajjal. Helyezzük a tésztát az olajozott tálba, fedjük le, és hagyjuk kelni körülbelül egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő. A munkafelületet megszórjuk a kukoricaliszttel. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtsuk ki és pogácsaszaggatóval hold formákat szaggassunk.

A tányért, melyekre a burgonya holdak kerülnek finoman beszórunk a kukoricaliszttel és a kiszaggatott tésztákra is szórunk egy vékony liszt réteget. Hagyjuk kelni további 30 percig.

Egy serpenyőt szárazon nagyon alacsony lángra rakjuk és így helyezzük a holdacskákat a sütőlapra. Süssük a tésztát mindkét oldalán körülbelül 5-6 percig.

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Cuvée

A recept szarvas bélszínből készült.