TÖLTÖTT KELKÁPOSZTA VADDISZNÓBÓL
HOZZÁVALÓK:
Töltött kelkáposzta hozzávalók:
70 dkg darált vaddisznóhús
20 dkg rizs
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 fej kelkáposzta
2 ek sertészsír
2 ek fűszerpaprika
1 szár kapor
A Gyógyfű Kft. káposztás húsokhoz való Székely fűszerkeveréke
szódabikarbóna (a levelek blansírozásához)
Kapros paradicsommártás hozzávalók:
45 dkg hámozott paradicsom
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szár angolzeller
2 szár kapor
0,5 dl olívaolaj
1 dl száraz rozébor
ELKÉSZÍTÉS:
Egyszerű, gyors és egészséges étel. A két fő összetevő közül a vadhúsról köztudomású, hogy igen kedvező élettani hatással bír. De vajon mi a helyzet a kelkáposztával? Nos, ezt a rendkívül magas tápértékkel rendelkező növényt több mint ezer éve termesztik Európában. Jelentős vitamin-, ásványianyag-, illetve béta-karotin-tartalma miatt hatékony csonterősítő és gyulladáscsökkentő, mindemellet fehérjében gazdag.
A darált vaddisznó gulyáshúshoz hozzákeverjük az előfőzött rizst, és a zsíron üvegesre pirított, finomra vágott hagymát, fokhagymát, sóval, borssal, apróra vágott kaporral és vadhúsokhoz való fűszerkeverékkel ízesítjük. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, majd jeges vízben kihűtjük, leszárítjuk. A rizses húskeveréket kisebb golyókra formázzuk és a kiterített kelkáposztalevelekre tesszük, amivel egyenletesen befedjük. A vadhússal töltött kelkáposzta golyókat gyöngyöző vízben 30-35 perc alatt készre főzzük (a főzési idő a húsgolyók nagyságától függ).
Paradicsommártás: Forró olívaolajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, és az apróra vágott zellert. Hozzáadjuk a kaprot és a rozébort, amit elfőzünk. Ezután beletesszük a hámozott, apróra vágott paradicsomot, és körülbelül 50-60 percig főzzük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, végül kézi mixerrel egyenletes állagúvá turmixszoljuk. Tálaláskor a töltött kelkáposztagolyókat felhalmozzuk a tányéron, és a paradicsomos öntetet köré öntjük, friss kaporral, párolt lilakáposztával díszítjük.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Vaddisznógulyás hússal készült!