VÖRÖSBOROS ŐZPÖRKÖLT
HOZZÁVALÓK:
Őzpörkölt:
1,2 kg Vadkonyha őzcomb (vagy gulyáshús) kockázva, de kiváló szarvas- vagy vaddisznóhússal is
2 fej vöröshagyma
1 db paprika
2 db paradicsom
1 fej fokhagyma
2 db babérlevél
3-5 szem borókabogyó
2 evőkanál sűrített paradicsom
3 dl jó minőségű vörösbor
1 evőkanál Vadpörkölt fűszerkeverék
1 evőkanál őrölt pirospaprika (édes)
só, bors ízlés szerint
2 ek sertészsír
Frissen vágott petrezselyem díszítésnek
ELKÉSZÍTÉS:
Pörkölt készítése:
Tűzálló tálban a zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzá tesszük a kockára vágott paradicsomot, paprikát. Amikor a lecsó alap puhára párolódott, hozzátesszük a sűrített paradicsomot, a fűszerpaprikát és a kockázott vadhúst. Amikor a hús kiadja a levét hozzáadjuk a további fűszereket, a félbe vágott fokhagymafejet és felöntjük 3 dl vörösborral. Fedő alatt 2-3 órán keresztül főzzük, tálalás előtt sózzuk borsozzuk. Az őzpörköltet tálaláskor petrezselyemmel díszítjük. Főtt tésztával vagy galuskával tálalhatjuk, de friss kenyérrel is tökéletes egytálétel.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha őz gulyáshússal vagy combbal készíthető!