VADHÚSOS PITÉK ERDEI GYÜMÖLCS ZSELÉVEL

HOZZÁVALÓK:

Tészta:

35 dkg finomliszt

1,4 dl víz

11 dkg sertészsír

1 közepes tojás (kenéshez)

1 teáskanál só

Tötelék:

50 dkg vadhús apróra vágva

2 szár rozmaring

3-4 levél zsálya

só, bors ízlés szerint

Gyümölcszselé:

30 dkg fagyasztott erdei gyümölcs keverék

3-4 evőkanál barna nádcukor ízlés szerint

2 evőkanál zselatin por

1-2 db csillagánizs

1 dl víz

ízélés szerint friss citromlé

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához a lisztet sütőben pár percre megmelegítjük ( kb 10 perc 100°C-on). A melegített liszthez adjuk a felolvasztott zsírt és a meleg (de nem forró) vizet. Az alapanyagokat így összedolgozzuk addig, amíg egy puha nyújtható tésztát nem kapunk. A tésztát kinyújtjuk és nagyobb köröket vágunk belőlük. A tésztákkal zsírozott muffin formákat bélelünk ki.

A sütőt 160°C-ra előmelegítjük.

A töltelékhez a vadhúst apró darabokra vágjuk késsel, mintha darálthús lenne. Minél apróbb a hús annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a sütési idő végére a hús megpuhul. Az apróra vágott húst megfűszerezzük és így betöltjük a tészta kosarakba.

A pitéket kisebb tésztafedéllel zárjuk le, díszíthetjük maradék tésztából készült mintákkal és a közepére egy fakanál nyelével lyukat fúrunk, ahol a hús nedvessége elpárolog. A tészta tetejét megkenjük tojással.

A pitéket a sütőbe tesszük egy órára, vagy amíg a teteje aranybarnára nem sül. Ügyeljünk arra, hogy ha nagyobb szeletekben hagytuk a húst, akkor hosszabb sütési idővel kell számolnunk. Sütés után a formában hagyjuk a pitéket kihűlni, majd a hűtőbe is betesszük, hogy a zselé adagolásnál már a töltelék is hideg legyen.

A gyümölcszseléhez a fagyasztott erdei gyümölcsöt a cukorral és az ánizzsal felmelegítjük és lassú tűzön hagyjuk főni 5-10 percig. Amennyiben szükséges adjunk hozzá ízlés szerint citromlevet is. Mindeközben a zselatinport hideg vízzel felhígítjuk és hagyjuk duzzadni. Amikor a gyümölcs teljesen felengedett és összefőtt, úgy levesszük a tűzről és hozzá adjuk az áztatott zselatint, amit olvadásig belekeverünk a gyümölcs levébe. A gyümölcszseléből 1 dl levet szűrünk le, amelyet később a pitékhez adagolunk.

Miután a gyümölcsről levett lé kellőképpen lehűlt és kezd zselésedni valamint a piték is lehűltek, úgy a lyukon keresztül a zselé folyadékot betöltjük a hústöltelékre.

A pitéket így visszahelyezzük a hűtőbe 20-30 percre, hogy a zselé teljesen meg tudjon szilárdulni.

A vadhúsos pitéket gyümölcsös zselével együtt előételként tálaljuk.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Cabernet Franc

A recept az alábbi Vadkonyha Őzgúlyás, Szarvasgúlyás vagy Vaddisznógulyás hússal készült!

vaddisznó gulyáshús
szarvas gulyáshús
őz gulyáshús