VADHÚSOS PITÉK ERDEI GYÜMÖLCS ZSELÉVEL
HOZZÁVALÓK:
Tészta:
35 dkg finomliszt
1,4 dl víz
11 dkg sertészsír
1 közepes tojás (kenéshez)
1 teáskanál só
Tötelék:
50 dkg vadhús apróra vágva
2 szár rozmaring
3-4 levél zsálya
só, bors ízlés szerint
Gyümölcszselé:
30 dkg fagyasztott erdei gyümölcs keverék
3-4 evőkanál barna nádcukor ízlés szerint
2 evőkanál zselatin por
1-2 db csillagánizs
1 dl víz
ízélés szerint friss citromlé
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a lisztet sütőben pár percre megmelegítjük ( kb 10 perc 100°C-on). A melegített liszthez adjuk a felolvasztott zsírt és a meleg (de nem forró) vizet. Az alapanyagokat így összedolgozzuk addig, amíg egy puha nyújtható tésztát nem kapunk. A tésztát kinyújtjuk és nagyobb köröket vágunk belőlük. A tésztákkal zsírozott muffin formákat bélelünk ki.
A sütőt 160°C-ra előmelegítjük.
A töltelékhez a vadhúst apró darabokra vágjuk késsel, mintha darálthús lenne. Minél apróbb a hús annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a sütési idő végére a hús megpuhul. Az apróra vágott húst megfűszerezzük és így betöltjük a tészta kosarakba.
A pitéket kisebb tésztafedéllel zárjuk le, díszíthetjük maradék tésztából készült mintákkal és a közepére egy fakanál nyelével lyukat fúrunk, ahol a hús nedvessége elpárolog. A tészta tetejét megkenjük tojással.
A pitéket a sütőbe tesszük egy órára, vagy amíg a teteje aranybarnára nem sül. Ügyeljünk arra, hogy ha nagyobb szeletekben hagytuk a húst, akkor hosszabb sütési idővel kell számolnunk. Sütés után a formában hagyjuk a pitéket kihűlni, majd a hűtőbe is betesszük, hogy a zselé adagolásnál már a töltelék is hideg legyen.
A gyümölcszseléhez a fagyasztott erdei gyümölcsöt a cukorral és az ánizzsal felmelegítjük és lassú tűzön hagyjuk főni 5-10 percig. Amennyiben szükséges adjunk hozzá ízlés szerint citromlevet is. Mindeközben a zselatinport hideg vízzel felhígítjuk és hagyjuk duzzadni. Amikor a gyümölcs teljesen felengedett és összefőtt, úgy levesszük a tűzről és hozzá adjuk az áztatott zselatint, amit olvadásig belekeverünk a gyümölcs levébe. A gyümölcszseléből 1 dl levet szűrünk le, amelyet később a pitékhez adagolunk.
Miután a gyümölcsről levett lé kellőképpen lehűlt és kezd zselésedni valamint a piték is lehűltek, úgy a lyukon keresztül a zselé folyadékot betöltjük a hústöltelékre.
A pitéket így visszahelyezzük a hűtőbe 20-30 percre, hogy a zselé teljesen meg tudjon szilárdulni.
A vadhúsos pitéket gyümölcsös zselével együtt előételként tálaljuk.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Őzgúlyás, Szarvasgúlyás vagy Vaddisznógulyás hússal készült!