VADDISZNÓPÖRKÖLT

Vaddisznópörkölt
Vaddsiznoporkolt

HOZZÁVALÓK:

2 cs Vadkonyha vaddisznó gulyáshús

kb. két kis fakanálnyi zsír

3 fej vöröshagyma

pirospaprika

2 dl vörösbor

2-3 db paradicsom

2-3 db paprika

2 vékony szál sárgarépa

30-40 dkg friss gomba

3-4 gerezd fokhagyma

tarkabors

3 db babérlevél

6-7 szem borókabogyó

(Gyógyfű Vargányagombás vadragu I.)

ELKÉSZÍTÉS:

A pörkölt maga – természetesen – disznózsírral indul és ha ez már felforrósodott, jöhet bele 3 fej apróra vágott vöröshagyma. Amint a hagyma üveges (én azt sem bánom, ha itt-ott már aranylik, sőt barnul) rakjuk rá a felkockázott vaddisznóhúst. A hagymára szórjuk a húskockákat és addig keverjük őket, amíg minden oldaluk meg nem pirul, magyarul kivilágosodik, szinte fehér lesz.

Ha ez megvan, félre szoktam húzni a tűzről, meghintem három kanál jó pirospaprikával, majd jól átkeverem az egész alapot. Aztán visszahúzom a tűzre, a legkisebb lángra rakva és nyakon öntöm pontosan 2 dl jó minőségű vörösborral. Ha rottyant egyet, jöhetnek a fűszerek, ami nem más, mint frissen őrölt tarkabors, 3 darab babérlevél és 6-7 szem borókabogyó. (Opcionálisan tovább ízesíthetjük a Gyógyfű kft. Vargányagombás vadragu I. fűszerkeverékével is). Ilyenkor szoktam még beledobni két-három felkockázott paradicsomot és paprikát is csak azért, hogy sűrűbb, zamatosabb legyen. Aki nem idegenkedik, az beletehet két vékonyabb sárgarépát is. Én most ezeket leturmixolva kevertem a pörköltbe.

Nincs más hátra, mint hogy fedő alatt kis lángon néhány órát főzzük. Ha igényel még levet, akkor önthetünk alá 1-2 dl vizet, vagy használhatunk friss gombát is, amely szintén levet ereszt. A húsból, a vörösborból és a gombából gyakorlatilag a pörkölt teljes szaftja kinyerhető.

A gombával együtt dobhatunk bele néhány gerezd fokhagymát is, és csak ezután szoktam sózni, majd kóstolni. A köretnek sima nokedlit dobtam fel egy kis pirított édes káposztával, amit természetesen lereszeltem, besóztam és kinyomkodtam. Aztán amikor a káposztával összekevertem a nokedlit, nyakon öntöttem egy kis csíkokra vágott, zsírjára sütött szalonnával. Ha valaki úgy szereti, akkor tejfölt is tehet mellé.

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Syrah 2017

Bock Syrah 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Prémium Vaddisznó gulyáshússal készült!

vaddisznó gulyáshús