CHILI CON CARNE VADHÚSBÓL

Vaddisznó chili con carne
Vaddisznó chili con carne

HOZZÁVALÓK:

1,5 kg darált húskeverék (ami lehet egy, kettő vagy akármennyi vadból)

0,5 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 teáskanál szódabikarbóna

3 evőkanál étolaj (ha zsírosabb hús is kerül bele, akkor ez nem kell!!!)

1 evőkanál só (ez persze megint csak ízlés kérdése)

1 dl alaplé

Egy kis kanál csombor (borsikafű), ha nincs, akkor bors,

ELKÉSZÍTÉS:

A minap hazaérve isteni illatokat éreztem – mivel a konyhai elszívó pont a kapubejáróhoz van kivezetve –, és el is gondolkodtam, hogy valahányszor vendégek érkeznek, elillan a meglepetés varázsa, mert rögtön szembesülnek vele: itt bizony nem zsíros kenyér lesz a vacsora. A kavargó illatokból nem tudtam pontosan kitalálni, hogy mi is lesz az ebéd, de a zsírban üvegesre pirult hagymánál kevés kellemesebb illat létezik egy valamire való magyar orr számára.

Aztán mit ad Isten, még mielőtt berohanhattam volna a konyhába „leellenőrizni”, mivel akar meglepni engem ez a jó Aszszony, megcsörrent a telefonom és egy közel 20 perces telefonos egyeztetésbe csöppentem…

Amikor végre önfeledten leemeltem a fedőt a vidáman pöfögő lábasról, rögtön elégedett mosoly ült ki arcomra. Ez nem lehet más, mint egy jófajta chilis hús (vagy, ahogy Mexicóban mondják, chili con carne) alapja. Még akkor sem keseredtem el, amikor kedvesem közölte, hogy csak egy bolognai spagettit szeretett volna készíteni, mert a fiaim ragaszkodtak a tésztás husihoz.

Az tisztán látszott, hogy ha ez egy spagetti feltét, akkor még jövő héten is ezt majszolja a család, így aztán kivettem a túlméretezett adag felét és „átalakítottam” chilis-babos- kukoricás hússá.

Mifelénk nem ritka, hogy beesik pár – akár tucatnyi – barát, rokon vagy vadászcimbora. Ezúttal is így történt, tehát a chilis finomság egy szempillantás alatt elfogyott…

A Chili con carne, hasonlóan a magyar pörkölthöz, minimum százféle módon elkészíthető, mint majdnem mindegyik nemzeti étel, s természetesen mindenki a saját receptjét isteníti, a többi csakis Istenkáromlás lehet. A lényeg, vagyis a recept alapja persze ugyanaz, de a finomhangolást ki-ki saját bátorsága és szájíze szerint végezheti.

Először két közepesnél nagyobb vöröshagymát felkockázunk, majd két kanál vaddisznózsíron üvegesre pirítunk. A ledarált szarvasborjú húst szalonnával keverve fehéredésig sütjük, s ráöntjük a lepirított hagymára. Mindez egyszerre kerülhet az ételbe, hiszen nem kell sok idő egy jó borjúnak, hogy finom és puha legyen. (Vigyázat, ha túlsütjük, akkor viszont már keményedik!)

Következő lépésként sózzuk, borsozzuk, megszórjuk chilivel, netán egy kis chayenne borssal, de egy kis római kömény sem árt neki. Fűszerezés után felöntjük egy kevéske sörrel, aztán néhány perc múlva sűrített paradicsommal. (Akár kockázott paprikát is dobhatunk bele, bármelyik fajtából, ami éppen a kezünk ügyébe akad.)

Ha ezzel megvagyunk, lefedjük és hagyjuk, hogy a hús 10-15 perc alatt megpuhuljon.

Nekem nem volt kellő időm arra, hogy áztassam és előfőzzem a szárazbabot, így jól bevált konzervbabot használtam, és a kukoricából is ez a verzió maradt…

Szóval, a babot és a kukoricát is beledobjuk az ételünkbe, aztán ha úri kedvünk úgy tartja, reszelhetünk bele egy kis étcsokoládét, és már el is készült körülbelül 30-35 perc alatt a jókora adag, meglehetősen laktató, mexikói egytálételünk.

Tálaláskor friss szurokfűvel (oreganóval), bazsalikommal és akár reszelt keménysajttal is „megspékelhetjük”.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: 2017/V. hó

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock RedY 2018

A recept az alábbi Vadkonyha Prémium Vaddisznó  gulyáshússal készült!

vaddisznó gulyáshús