VADAS SZARVASCOMB ZSEMLEGOMBÓCCAL

vadas szarvasból

HOZZÁVALÓK:

Zsemlegombóc

3 zsemle (friss is lehet)

2 dl főzőtejszín

2 tojás

1 ek kukoricakeményítő

1 kk vaj

só, bors, szerecsendió

½ csokor petrezselyem

Páclé

1 ek fűszerkeverék vadpecsenyéhez (ajánlatunk a Gyógyfű Kft. fűszerkeveréke)

3 ek vörösborecet

3 db sárgarépa

2 db fehérrépa

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3-4 levél babérlevél

3 szár friss kakukkfű

½ citromhéja

só, bors ízlés szerint

4 dl víz

Mártás

2-3 evőkanál mustár (ízlés szerint)

1,5 dl főzőtejszín

ízlés szerint 1 evőkanál cukor

ELKÉSZÍTÉS:

Szarvashús készítése vadashoz:

Vizes páclevet készítünk a páclé alapanyagaival: a répákat, hagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk és összekeverjük a többi összetevővel. A páclébe helyezzük a húst úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé, majd lefedve hagyjuk állni minimum 8 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. A készítés napján a sütőt 180°C-ra előmelegítjük és lefedett tűzálló tálban betesszük a húst a páclével és zöldségekkel együtt a sütőbe. A sütési idő függ a hús nagyságától és a szarvas korától, így legjobb, ha időnként hústűvel ellenőrizzük, hogy puha-e a hús.

Tálaláskor a húst 1 cm-es szeletekre szeljük és a mártással és zsemlegombóccal együtt tálaljuk a vadast.

Vadas-mártás készítése:

vadas mártás

Amikor a hús teljesen megpuhult kivesszük a tálból és a visszamaradt zöldségekből eltávolítjuk a babérleveleket és a citromhéjat. A puhára főtt zöldségeket turmixgépbe tesszük, felöntjük a főzőtejszínnel, hozzáadjuk ízlés szerint a mustárt és simára turmixoljuk. Ízlés szerint adható hozzá cukor is. Utólag még sózzuk borsozzuk, ha szükséges.

Zsemlegombóc készítése:

Ehhez a recepthez friss zsemlét is lehet használni, de a szikkadt 1-2 napos zsemle is jó. A főzőtejszínhez adjuk a tojásokat, a keményítőt, az olvasztott vajat és jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és a szerecsendiót ízlés szerint adjuk hozzá. A zsemléket apró kockákra szeleteljük és a tejszínes tojáshoz adjuk. Az apróra vágott petrezselyemmel jól összekeverjük és így hagyjuk állni a hűtőben minimum 15 percig.

A pihentetési idő letelte után kanálnyi mennyiségekből gombócokat formálunk, amelyet forrásban lévő vízben 10 perc alatt puhára főzünk.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Cabernet Franc

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvascomb hússal készült!

szarvascomb