VADAS SZARVASCOMB ZSEMLEGOMBÓCCAL
HOZZÁVALÓK:
Zsemlegombóc
3 zsemle (friss is lehet)
2 dl főzőtejszín
2 tojás
1 ek kukoricakeményítő
1 kk vaj
só, bors, szerecsendió
½ csokor petrezselyem
Páclé
1 ek fűszerkeverék vadpecsenyéhez (ajánlatunk a Gyógyfű Kft. fűszerkeveréke)
3 ek vörösborecet
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 levél babérlevél
3 szár friss kakukkfű
½ citromhéja
só, bors ízlés szerint
4 dl víz
Mártás
2-3 evőkanál mustár (ízlés szerint)
1,5 dl főzőtejszín
ízlés szerint 1 evőkanál cukor
ELKÉSZÍTÉS:
Szarvashús készítése vadashoz:
Vizes páclevet készítünk a páclé alapanyagaival: a répákat, hagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk és összekeverjük a többi összetevővel. A páclébe helyezzük a húst úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé, majd lefedve hagyjuk állni minimum 8 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. A készítés napján a sütőt 180°C-ra előmelegítjük és lefedett tűzálló tálban betesszük a húst a páclével és zöldségekkel együtt a sütőbe. A sütési idő függ a hús nagyságától és a szarvas korától, így legjobb, ha időnként hústűvel ellenőrizzük, hogy puha-e a hús.
Tálaláskor a húst 1 cm-es szeletekre szeljük és a mártással és zsemlegombóccal együtt tálaljuk a vadast.
Vadas-mártás készítése:
Amikor a hús teljesen megpuhult kivesszük a tálból és a visszamaradt zöldségekből eltávolítjuk a babérleveleket és a citromhéjat. A puhára főtt zöldségeket turmixgépbe tesszük, felöntjük a főzőtejszínnel, hozzáadjuk ízlés szerint a mustárt és simára turmixoljuk. Ízlés szerint adható hozzá cukor is. Utólag még sózzuk borsozzuk, ha szükséges.
Zsemlegombóc készítése:
Ehhez a recepthez friss zsemlét is lehet használni, de a szikkadt 1-2 napos zsemle is jó. A főzőtejszínhez adjuk a tojásokat, a keményítőt, az olvasztott vajat és jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és a szerecsendiót ízlés szerint adjuk hozzá. A zsemléket apró kockákra szeleteljük és a tejszínes tojáshoz adjuk. Az apróra vágott petrezselyemmel jól összekeverjük és így hagyjuk állni a hűtőben minimum 15 percig.
A pihentetési idő letelte után kanálnyi mennyiségekből gombócokat formálunk, amelyet forrásban lévő vízben 10 perc alatt puhára főzünk.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvascomb hússal készült!