TÖLTÖTT KELKÁPOSZTA VADDISZNÓBÓL

Töltött kelkáposztavaddisznóból
Töltött kelkáposztavaddisznóból

HOZZÁVALÓK:

Töltött kelkáposzta hozzávalók:

70 dkg darált vaddisznóhús

20 dkg rizs

2 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

só, bors

1 fej kelkáposzta

2 ek sertészsír

2 ek fűszerpaprika

1 szár kapor

A Gyógyfű Kft. káposztás húsokhoz való Székely fűszerkeveréke

szódabikarbóna (a levelek blansírozásához)

Kapros paradicsommártás hozzávalók:

45 dkg hámozott paradicsom

2 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

3 szár angolzeller

2 szár kapor

0,5 dl olívaolaj

1 dl száraz rozébor

ELKÉSZÍTÉS:

Egyszerű, gyors és egészséges étel. A két fő összetevő közül a vadhúsról köztudomású, hogy igen kedvező élettani hatással bír. De vajon mi a helyzet a kelkáposztával? Nos, ezt a rendkívül magas tápértékkel rendelkező növényt több mint ezer éve termesztik Európában. Jelentős vitamin-, ásványianyag-, illetve béta-karotin-tartalma miatt hatékony csonterősítő és gyulladáscsökkentő, mindemellet fehérjében gazdag.

A darált vaddisznó gulyáshúshoz hozzákeverjük az előfőzött rizst, és a zsíron üvegesre pirított, finomra vágott hagymát, fokhagymát, sóval, borssal, apróra vágott kaporral és vadhúsokhoz való fűszerkeverékkel ízesítjük. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, majd jeges vízben kihűtjük, leszárítjuk. A rizses húskeveréket kisebb golyókra formázzuk és a kiterített kelkáposztalevelekre tesszük, amivel egyenletesen befedjük. A vadhússal töltött kelkáposzta golyókat gyöngyöző vízben 30-35 perc alatt készre főzzük (a főzési idő a húsgolyók nagyságától függ).

Paradicsommártás: Forró olívaolajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, és az apróra vágott zellert. Hozzáadjuk a kaprot és a rozébort, amit elfőzünk. Ezután beletesszük a hámozott, apróra vágott paradicsomot, és körülbelül 50-60 percig főzzük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, végül kézi mixerrel egyenletes állagúvá turmixszoljuk. Tálaláskor a töltött kelkáposztagolyókat felhalmozzuk a tányéron, és a paradicsomos öntetet köré öntjük, friss kaporral, párolt lilakáposztával díszítjük.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Royal Cuvée 2015

Bock Royal Cuvee 2015

A recept az alábbi Vadkonyha Vaddisznógulyás hússal készült!

Mélyhűtőtt vaddisznó gúlyáshús
Vaddisznó gúlyáshús