SZARVAS TÉSZTÁSAN OLASZ MÓDRA

Szarvas tésztásan olaszosan
Szarvas recept

HOZZÁVALÓK:

500 g spagettitészta

0,5 kg darált szarvashús

(de lehet vaddisznó is)

1 evõkanál olaj vagy zsír

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 l paradicsomszósz

oregánó

bazsalikom

bors

ELKÉSZÍTÉS:

A vadhús hallatán mindenkinek (legalábbis az emberek jelentős részének) két alapvető ételcsoport jut eszébe azonnal, és önkéntelenül: vagy pörkölt lesz belőle, vagy valami nagyon különleges fogás, esetleg egy kevéske áfonyalekvárral fűszerezve, krokettal körítve. Pedig ugyanúgy felhasználható a hétköznapokban, a legegyszerűbb „átlagfogások” elkészítéséhez is, mint bármilyen boltban vásárolt húsféleség.

A közelmúltban, amikor elkezdtünk dilemmázni, mi is legyen az aznapi ebéd, Szilvi bedobta ötletként a bolognai spagettit, én pedig azonnal rávágtam, hogy akkor legyen az, de vadhúsból! Tekintettel arra, hogy akadt a hűtőben egy darabka szarvashús, innentől nem volt kérdés, hogy miből fogom összeállítani a tésztára való feltétet.

A szarvas húsa jellegében a marháéhoz hasonló, ezért aztán nem csoda, ha minden tekintetben éppen úgy is viselkedik. Ez történetesen azt jelenti, hogy sütés vagy párolás hatására először puha marad, de egy idő után – viszonylag hamar – elkezd keményedni, és onnantól újabb órák kérdése, hogy újra megpuhuljon. Ezért készüljünk fel arra, hogy ha szarvasból csináljuk a bolognainkat, akkor sokkal tovább kell párolni, mint ha mondjuk vaddisznóhúst használnánk.

Hát akkor álljunk is neki! Legelőször felkockázzuk a vöröshagymát, majd zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ezt követően beletesszük a darált szarvashúst, és fehéredésig főzzük, végül sóval és borssal ízesítjük. Nem kell túlfűszerezni tehát, mert elveszíti a jellegét és karakterét. ha ezzel megvagyunk, ráöntjük a paradicsomszószt, alaposan összekeverjük, és hozzáadjuk az oregánót. Körülbelül egy bő órát fedő alatt pároljuk (amennyiben vaddisznóhúst használunk, elég 45 perc is), miközben párszor megkeverjük. A vége felé nyomunk bele fokhagymát, s jöhet rá az apróra vágott, friss bazsalikom.

A tésztát ezzel egyidejűleg sós vízben kifőzzük, s ha az is elkészült, az egészet összekeverjük. Tulajdonképpen már meg is vagyunk, csupán a tálalás maradt hátra. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szervírozás előtt keverjük össze a feltétet tésztával egy jókora wok-ban, mert így az ízek szépen összeérnek, és nem mellesleg a vendégeinknek nem kell bajlódniuk a tányéron történő kevergetéssel…

Forrás: Vadászlap 2019/XI. h

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Kékfrankos 2018

A recept az alábbi Vadkonyha Prémium szarvasgúlyás hússal készült!

szarvas gulyáshús