SZARVAS STEAK CSERESZNYE SZÓSSZAL, REBARBARÁVAL, ROZMARINGOS BURGONYA PÜRÉVEL

szarvas steak

HOZZÁVALÓK:

60 dkg szarvas bélszín

9 dkg vaj

2-3 dl olaj

3 ek fűszerkeverék vadhús páchoz

3 dl jó minőségű vörösbor

15 dkg cseresznye

7 evőkanál cukor

5-6 szár rebarbara

2-3 csillagánizs

60 dkg burgonya

2,5 dkg vaj

1,5 dl főzőtejszín

3 nagyobb szár rozmaring

só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Szarvas steak készítése:

Olajos páclevet készítünk 3 evőkanál vadhús páclé fűszerkeverékkel és 2-3 dl olajjal. A páclébe helyezzük a húst úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé, majd így hagyjuk állni minimum 1 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. Sütés előtt kivesszük az olajos pácból és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-30 percig.

Felhevített serpenyőben kérgesre pirítjuk a szarvashúst minden oldalon, sózzuk, borsozzuk, majd 2 evőkanál (3 dkg) vajat olvasztunk rá. A húst az olvasztott vajjal együtt tűzálló tálra tesszük és 200 °C-ra előmelegített sütőben további 15-20 percig sütjük. Sütést követően hagyjuk pihenni 10 percig mielőtt felszeletelnénk.

Vörösboros cseresznye öntet készítése:

A serpenyőbe, amelyet a szarvashús sütésére használtunk beleteszünk 2 dkg vajat és 2-3 evőkanál cukrot, 1 db csillagánizst, felöntjük 2 dl jó minőségű vörösborral és összeforraljuk ( a rebarbara párolásából visszamaradt lével is felönthetjük pluszban). A kimagozott cseresznyéket csak az utolsó 3-5 percre forraljuk össze az öntettel, hogy megmaradjon a gyümölcsös frissessége. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Borban párolt rebarbara szárak készítése:

Tűzálló tálat kivajazunk majd beletesszük a hosszabban kettévágott rebarbara szárakat, megszórjuk 3-4 evőkanál cukorral, hozzáadunk 2 dl jó minőségű vörösbort és 1-2 csillagánizst. 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt puhára sütjük.

Tálalásnál azt egymás mellé helyezett szárakat nagyobb pogácsaszaggatóval vágjuk ki és úgy helyezzük kör formában a tálra.

Burgonyapüré készítése:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A leszűrt főtt krumplihoz hozzáadjuk a főzőtejszínt és 3 dkg vajat, valamint az apróra vágott rozmaring leveleket. Összetörjük burgonyanyomón és habosra keverjük.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock & Syrah 2017

Bock Syrah 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvas bélszín hússal készült!

Mélyhűtőttt szarvasvélszin