SÜLT ŐZGERINC, BARNAMÁRTÁSSAL ÉS ZÖLDBORSÓS BURGONYAPÜRÉVEL
HOZZÁVALÓK:
A húshoz:
1 csomag Vadkonyha őzgerinc
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
A barnamártáshoz:
Őzgerinc sütéséből visszamaradt olajos lé + 5 dkg vaj
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db közepes répa
1 db fehérrépa
1 evőkanál barnacukor
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 kisebb zellergumó
2 dl vörösbor
2 evőkanál kukorica keményítő
1 csokor friss kakukkfű
só, bors ízlés szerint
A zöldborsós burgonyapüréhez:
1 evőkaná napraforgó olaj
20 dkg zöldborsó
1 közepes fej hagyma
50 dkg burgonya
1,5 dkg vaj
só, bors és friss petrezselyem ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Őzgerinc készítése:
Az őzgerincet sütés előtt még egy órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük és az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 4 percig sütjük (összesen 16-20 percig). A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj a hús minden oldalát bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával lefedjük és a sültet így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst félretesszük, majd a visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük és elkészítjük a barnamártást.
Kalácsos szalvétagombóc készítése:
Az őzgerinc sütéséből visszamaradt zsiradékra tesszük a vajat és így olvasztjuk el benne a barnacukrot. Amikor a cukor felolvad, de még nem karamellizálódik beletesszük az apróra vágott répát, gyökeret, hagymát, fokhagymát és zellert. Amikor egy kicsit megpirultak a zöldségek belekeverjük a sűrített paradicsomot, sózzuk borsozzuk és felengedjük 0,5 liter vízzel és a vörösborral, majd hozzáadjuk a kakukkfűvet is. Kis lángon addig fűzzük (60-80 perc), míg a zöldségek szétfőnek és a lé a felére redukálódik. Ezután botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük, leszűrjük és a serpenyőbe visszatéve a keményítővel besűrítjük.
Zöldborsós burgonyapüré elkészítése:
Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a zöldborsót és 1 dl vízzel felengedve lassú lángon puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a lé ne főjön el róla. Ízesíthetjük friss petrezselyemmel.
A burgonyát meghámozzuk kockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor a zöldborsó puhára főtt botmixerrel vagy turmixgépen pürésítjük és ezt a pürét adjuk a leszűrt főtt burgonyára és úgy készítjük el, mint egy hagyományos burgonyapürét. Adunk hozzá vajat és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk még.
Blansírozott répa díszítéshez:
3 db kisebb sárgarépát vékony szeletekre vágva forrásban lévő vízhez adunk, 3 percig forraljuk, majd kivétel után azonnal jeges vízbe tesszük hűlni. Tálalás előtt a répát serpenyőben, kevés vajon felmelegítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!