SÜLT ŐZGERINC, BARNAMÁRTÁSSAL ÉS ZÖLDBORSÓS BURGONYAPÜRÉVEL

HOZZÁVALÓK:

A húshoz:

1 csomag Vadkonyha őzgerinc

2 dkg vaj

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

A barnamártáshoz:

Őzgerinc sütéséből visszamaradt olajos lé + 5 dkg vaj

1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db közepes répa

1 db fehérrépa

1 evőkanál barnacukor

2 evőkanál sűrített paradicsom

1 kisebb zellergumó

2 dl vörösbor

2 evőkanál kukorica keményítő

1 csokor friss kakukkfű

só, bors ízlés szerint

A zöldborsós burgonyapüréhez:

1 evőkaná napraforgó olaj

20 dkg zöldborsó

1 közepes fej hagyma

50 dkg burgonya

1,5 dkg vaj

só, bors és friss petrezselyem ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Őzgerinc készítése:

Az őzgerincet sütés előtt még egy órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük és az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 4 percig sütjük (összesen 16-20 percig). A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj a hús minden oldalát bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával lefedjük és a sültet így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst félretesszük, majd a visszamaradt olajos-vajas keveréket ismét felmelegítjük és elkészítjük a barnamártást.

Kalácsos szalvétagombóc készítése:

Az őzgerinc sütéséből visszamaradt zsiradékra tesszük a vajat és így olvasztjuk el benne a barnacukrot. Amikor a cukor felolvad, de még nem karamellizálódik beletesszük az apróra vágott répát, gyökeret, hagymát, fokhagymát és zellert. Amikor egy kicsit megpirultak a zöldségek belekeverjük a sűrített paradicsomot, sózzuk borsozzuk és felengedjük 0,5 liter vízzel és a vörösborral, majd hozzáadjuk a kakukkfűvet is. Kis lángon addig fűzzük (60-80 perc), míg a zöldségek szétfőnek és a lé a felére redukálódik. Ezután botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük, leszűrjük és a serpenyőbe visszatéve a keményítővel besűrítjük.

Zöldborsós burgonyapüré elkészítése:

Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a zöldborsót és 1 dl vízzel felengedve lassú lángon puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a lé ne főjön el róla. Ízesíthetjük friss petrezselyemmel.

A burgonyát meghámozzuk kockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor a zöldborsó puhára főtt botmixerrel vagy turmixgépen pürésítjük és ezt a pürét adjuk a leszűrt főtt burgonyára és úgy készítjük el, mint egy hagyományos burgonyapürét. Adunk hozzá vajat és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk még.

Blansírozott répa díszítéshez:

3 db kisebb sárgarépát vékony szeletekre vágva forrásban lévő vízhez adunk, 3 percig forraljuk, majd kivétel után azonnal jeges vízbe tesszük hűlni. Tálalás előtt a répát serpenyőben, kevés vajon felmelegítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Kékfrankos Selection 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!

Őzgerinc