ŐZRAGU LEVES

szarvasragu leves
Őzragu leves

HOZZÁVALÓK:

1 nagy kanál vaddisznózsír

40 dkg őzhús

3-4 közepes sárgarépa

2-3 fehérrépa

20 dkg laskagomba

fél zellergumó

egy fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

tárkony

2-3 evőkanál almaecet

1-2 kanál liszt

4-5 babérlevél

2 dl tejföl

bors

ELKÉSZÍTÉS:

Arra gondoltam, elkészítem azt az ételt őzből, ami véleményem szerint a „legjobban áll” ennek az egyébként igencsak markáns ízű, semmihez sem hasonlítható vadhúsnak. Ez pedig nem más, mint a tárkonyos őzragu leves. Semmi ellenérzés nincs bennem, és nem szeretném elnyomni tárkonnyal vagy ecettel az őz húsának jellegzetes ízét, inkább egész egyszerűen az a tapasztalatom (és az ízlelőbimbóimé is), hogy nagyon szépen kiemelik és kiegészítik egymás – valamint az őzhús – ízét ezek a fűszerek.

Egy vadásznapon volt szerencsém megkóstolni egy igazán jól sikerült bográcsos verziót, ami csak megerősített abban, hogy ennek a húsnak, ha jól van elkészítve, bizony a levesben van a helye.

Nosza, készítsük el! Én magam elmentem tehát bevásárolni a zöldségeket, a feleségemet pedig megbíztam azzal, hogy kezdje el kiolvasztani az őzhúst, de félúton kaptam a telefont, hogy az ezer kincset rejtő hűtőládám bizony éppen most nem rejt egy szemernyi őzhúst sem, viszont vadkacsamellből van bőven.

Így sem rossz, gondoltam, olvasszuk ki azt, és kockázzuk fel. Ez tehát a rövid története a tőkésréce mellből készült „őzragulevesünknek”.

A felkockázott húst pirítsuk körbe egy kevés zsíron, majd ha a hús minden oldala kifehéredett, jöhet rá a finomra vágott hagyma és a sok-sok zöldség, 4-5 babérlevél, egy nagy kanál tárkony és egy fél deci almaecet. Ez utóbbival bánjunk óvatosan, először tegyünk inkább kevesebbet, ha nem ismerjük, mennyire erős, mert ezt még a végén is pótolhatjuk.

Amennyiben ragulevest készítünk, a legfontosabb szabály, hogy minden, ami a levesbe kerül, legyen az zöldség vagy hús, nagyjából egyforma méretű és alakú legyen, akár karika vagy kocka, félkör vagy bármi, amit egy késsel meg tudunk formázni, de se a hús, se a zöldségek ne legyenek nagyobbak, mint egy dobókocka. Miután átforgattuk a húst és a zöldségeket, szórjuk meg egy kevéske liszttel, pirítsuk néhány percig, majd öntsük fel 1,5-2 liter vízzel. És már nincs is túl sok dolgunk, csak annyi, hogy lassú tűz mellet megvárjuk, amíg a húsunk megpuhul.

Amikor érezzük, hogy „lágyulni” kezd a hús, jöhet a 4-5 gerezd fokhagyma, majd a só és bors. … és már készen is vagyunk! Tálalhatjuk tejföllel, vagy bele is keverhetjük a tejfölt, ám ebben az esetben tegyük a tejfölt egy tálba és merjünk rá néhány kanál forró levest, majd szép fokozatosan kevergessük, mert így nem – vagy legalábbis kevésbé – fog csómósodni a tejföl.

Forrás: Vadászlap 2017/VII. hó

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock RedY 2018

A recept az alábbi Vadkonyha Prémium  Őz gulyáshússal készült!

Prémium őzgulyás