ŐZGERINC SÜLT, FŰSZERES SZILVAMÁRTÁSSAL ÉS RÖSZTIVEL

sült őzgerinc

HOZZÁVALÓK:

Őzgerinc:

1 csomag Vadkonyha őzgerinc

2 dkg vaj

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

Szilvamártás

5 dkg vaj

2 evőkanál barnacukor

20 dkg felezett szilva

1 egész fahéj

1 db csillagánizs

só, bors ízlés szerint

Röszti

50 dkg burgonya

3 db tojás

2 evőkanál liszt

1 evőkanál parmezán sajt reszelve

1 evőkanál olaj a sütéshez

só, bors, szerecsendió ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Sült őzgerinc elkészítése serpenyőben:

Az őzgerincet sütés előtt még egy órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük és az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 4 percig sütjük. A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj a hús minden oldalát bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával lefedjük és a sültet így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst lefedjük és félretesszük.

Szilvamártás:

Vajon felolvasztjuk a cukrot, de amikor már karamellizálódni kezd, akkor hozzáadjuk a szilvákat és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a fahéjat és a csillagánizst és addig főzzük, míg a cukor teljesen el nem olvad és a főzőlé be nem sűrűsödik. A végén ízesíthetjük sóval, borssal.

Röszti:

A burgonyát meghámozzuk és nyersen nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a tojásokat és a lisztet, majd ízesítjük a parmezánsajttal, sóval, szerecsendióval és borssal. Forró olajra adagokat halmozzuk egy evőkanállal és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Cuvée 2015

Book Cuvée 2015

A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!