ŐZGERINC SÜLT, FŰSZERES SZILVAMÁRTÁSSAL ÉS RÖSZTIVEL
HOZZÁVALÓK:
Őzgerinc:
1 csomag Vadkonyha őzgerinc
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
Szilvamártás
5 dkg vaj
2 evőkanál barnacukor
20 dkg felezett szilva
1 egész fahéj
1 db csillagánizs
só, bors ízlés szerint
Röszti
50 dkg burgonya
3 db tojás
2 evőkanál liszt
1 evőkanál parmezán sajt reszelve
1 evőkanál olaj a sütéshez
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Sült őzgerinc elkészítése serpenyőben:
Az őzgerincet sütés előtt még egy órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük és az ízlés szerint fűszerezett húst minden oldalán 4 percig sütjük. A sütés végén a vajat hozzáolvasztjuk a húshoz úgy, hogy az olvadt vaj a hús minden oldalát bevonja. A serpenyőt ezután levesszük a tűzről, fóliával lefedjük és a sültet így pihentetjük még 5-10 percig. Az elkészült húst lefedjük és félretesszük.
Szilvamártás:
Vajon felolvasztjuk a cukrot, de amikor már karamellizálódni kezd, akkor hozzáadjuk a szilvákat és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a fahéjat és a csillagánizst és addig főzzük, míg a cukor teljesen el nem olvad és a főzőlé be nem sűrűsödik. A végén ízesíthetjük sóval, borssal.
Röszti:
A burgonyát meghámozzuk és nyersen nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a tojásokat és a lisztet, majd ízesítjük a parmezánsajttal, sóval, szerecsendióval és borssal. Forró olajra adagokat halmozzuk egy evőkanállal és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Őzgerinc hússal készült!