ŐZ VADÁSZGULYÁS
HOZZÁVALÓK:
1,2 kg Vadkonyha őz gulyáshús
Leveszöldségek a páchoz:
sárgarépa
fehérrépa
zellergumó
karalábé
0,5 deci vörösbor
1 ek balzsamecet
borókabogyó
kömény
babérlevél
vagy 2 tk. Gyógyfű Vadpörkölt II. fűszerkeverék
A levesbe:
4 db burgonya
4 db sárgarépa
2 db petrezselyem
1 ek sertészsír
20 dkg kenyérszalonna
2 közepes vöröshagyma
2 fej fokhagyma
2 ek pirospaprika
só
bors
ELKÉSZÍTÉS:
Fogjuk a felkockázott őzhúst és szépen felöntjük vizes páclével, ami gyakorlatilag egy vörösboros zöldségleves, teljesen kihűtve.
Páclé készítéséhez első lépésben fogjuk a pucolt, darabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét felrakjuk főni, majd jó alaposan megfűszerezzük (használhatjuk a Gyógyfű Vadpörkölt II. fűszerkeverékét is alternatívaként), de só ne kerüljön a fűszerek közé! Körülbelül egy féldeci vörösbor és egy kanál balzsamecet viszont igen, esetleg egy-két lestyánágacska, meg borókabogyó.
A pácot, miután felrottyant, általában leszűrjük, mielőtt a húsra kerül, de én ezúttal szétfőztem a zöldségeket, majd a levet lehűtöttem, s már el is készült a vizesalapú gyorspácom, amely csak arra szolgál, hogy a gulyáshúst 2-3 órára (vagy hűtőben egy estén át) beletegyük. Ehhez a legjobb üveg- vagy jénaiedényt használni.
Innentől már csak el kell készíteni egy jó gulyást. Ehhez indításként vöröshagymát kockázunk, s azt zsíron lepirítjuk. Utána beleforgatjuk a pácléből kiszedett, lecsöpögtetett húst, és a kockára vágott szalonnát, aztán jól átforgatjuk.
A tűzről elvéve megszórjuk két nagy kanál pirospaprikával, és mielőtt visszatesszük, felöntjük vízzel vagy alaplével.
Ha a hús már kezd puhulni, jöhetnek a zöldségek és a burgonya. Ezeknek nagyjából 20 perc kell, hogy megpuhuljanak. Amikor beleraktuk a zöldségeket, akkor (és csak akkor!) dobhatunk bele egy-két gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
Amíg a zöldségek főnek, készíthetünk csipetkét. Erre az egyszerű levesbetétre rengeteg recept létezik, de az alap 10 deka liszt, egy tojás és egy kevés só. Ezt összedolgozva jó kemény tésztagombócot kapunk, amit „gilisztákra” gyúrunk, majd a levesbe csipkedünk. A csipetkének nem kell több 5 percnél, és már tálalhatjuk is a finom vadászgulyásunkat.
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Vadászlap 2017/X. hó
A recept az alábbi Vadkonyha Prémizm Őz gulyáshússal készült!