ŐZ STROGANOFF MÓDRA
HOZZÁVALÓK:
Őz Stroganoff módra:
- 60 dkg őz gulyáshús (vagy őzgerinc), de szarvasból is kiváló
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 3 ek napraforgóolaj
- 2 ek mustár
- 1 dl jó minőségű rozé
- 2 dl főzőtejszín
- 4-5 db közepes csemegeuborka
- 1 csokor petrezselyem
- vadragukhoz való fűszerkeverék (pl. Gyógyfű vargányagombás vadragu II.)
- só, bors, ízlés szerint
Házi készítésű tagliatelle tészta:
- 3 db tojás
- 30 dkg búzaliszt
- csipet só
ELKÉSZÍTÉS:
Őzragu készítése:
Kevés olajon lepirítjuk a vastag szeletekre vágott csiperkegombát, majd félretesszük. A visszamaradt olajhoz hozzáteszünk még egy evőkanállal és nagy lángon hirtelen megpirítjuk az őz gulyáshúst. Amikor már minden oldala megbarnult, akkor félretesszük és a gomba mellett pihentetjük.
A serpenyőben ezután a maradék olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel, beletesszük a mustárt, felöntjük a rozéborral és hagyjuk, hogy picit besűrűsödjön. Miután eléggé besűrűsödött hozzáadjuk a csíkokra vágott csemegeuborkát és felöntjük a tejszínnel. Pár perc után hozzáadjuk a gombát és a húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és így hagyjuk összefőni az ízeket. A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Házi készítésű tagliatelle tésztával és tejföllel tálaljuk.
Házi készítésű tészta:
A tojást összegyúrjuk a tésztával és tésztanyújtó segítségével vékonyra nyújtjuk. Hosszanti irányban 4 részre hajtjuk és tetszőleges vastagságú metéltet készítünk belőle. Forrásban lévő sós vízhez adjuk, és 4-5 perc alatt készre főzzük.
A tálaláshoz ujjnyi szeletekre vágom és enyhén megpirítom mindkét oldalukat.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha őz gulyáshússal vagy gerinccel készíthető!