NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES SZARVASHÚSSAL
HOZZÁVALÓK:
Leves:
60 dkg szarvascomb
3 ek vaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
½ zellergumó
20 dkg zöldborsó
20 dkg csiperkegomba
2 db burgonya
2 dl főzőtejszín
2 tojássárgája
fél citrom leve
½ csokor petrezselyem
Gyógyfű vargányagombás fűszerkeverék vadhúsokhoz
só, bors ízlés szerint
Burgonyagombóc:
4 db közepes burgonya
1 db tojás
10 dkg liszt
só, bors és szerecsendió ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Leves készítése:
Az olvasztott vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Miután a hagyma teljesen megpuhult rátesszük a kisebb kockára vágott szarvascombot és megfűszerezzük a vargányagombás fűszerkeverékkel, sóval és borssal. Ha a hús minden oldalán megbarnult, hozzáadjuk az apró kockára vágott zellert, petrezselyemzöld egy részét, és felengedjük 2,5 liter vízzel. Így főzzük a levest lassú tűzön addig, amíg a hús meg nem puhul. Az időközben elpárolgott vizet pótoljuk. Amikor már a hús puhára főtt hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát a karikára szeletelt fehér és sárgarépát, valamint a zöldborsót. Miután már a zöldségek is megpuhultak, beletesszük az előkészített burgonyagombócokat. A gombócok megfőttek, ha a leves tetejére felúsztak, ekkor sűrítjük be. Tejszínnel összekeverjük a tojássárgákat, a gyöngyöző levesbe keverjük és 5 perc alatt készre főzzük.
Citromlével ízesítjük és apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Gombóc készítése:
A burgonyát puhára főzzük és miután kihűlt összetörjük és belekeverjük a többi hozzávalókat is. A masszából vizes kézzel vagy teáskanállal egyenletes gombócokat formázunk, majd miután minden zöldség megpuhult a levesben hozzáadjuk.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvascomb hússal készült!