NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES SZARVASHÚSSAL

HOZZÁVALÓK:

Leves:

60 dkg szarvascomb

3 ek vaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

3 db sárgarépa

2 db fehérrépa

½ zellergumó

20 dkg zöldborsó

20 dkg csiperkegomba

2 db burgonya

2 dl főzőtejszín

2 tojássárgája

fél citrom leve

½ csokor petrezselyem

Gyógyfű vargányagombás fűszerkeverék vadhúsokhoz

só, bors ízlés szerint

Burgonyagombóc:

4 db közepes burgonya

1 db tojás

10 dkg liszt

só, bors és szerecsendió ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Leves készítése:

Az olvasztott vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Miután a hagyma teljesen megpuhult rátesszük a kisebb kockára vágott szarvascombot és megfűszerezzük a vargányagombás fűszerkeverékkel, sóval és borssal. Ha a hús minden oldalán megbarnult, hozzáadjuk az apró kockára vágott zellert, petrezselyemzöld egy részét, és felengedjük 2,5 liter vízzel. Így főzzük a levest lassú tűzön addig, amíg a hús meg nem puhul. Az időközben elpárolgott vizet pótoljuk. Amikor már a hús puhára főtt hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát a karikára szeletelt fehér és sárgarépát, valamint a zöldborsót. Miután már a zöldségek is megpuhultak, beletesszük az előkészített burgonyagombócokat. A gombócok megfőttek, ha a leves tetejére felúsztak, ekkor sűrítjük be. Tejszínnel összekeverjük a tojássárgákat, a gyöngyöző levesbe keverjük és 5 perc alatt készre főzzük.

Citromlével ízesítjük és apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Gombóc készítése:

A burgonyát puhára főzzük és miután kihűlt összetörjük és belekeverjük a többi hozzávalókat is. A masszából vizes kézzel vagy teáskanállal egyenletes gombócokat formázunk, majd miután minden zöldség megpuhult a levesben hozzáadjuk.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Chardonnay Barrique

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvascomb hússal készült!

Szarvascomb