MEXIKÓI TÉPETT SZARVAS
HOZZÁVALÓK:
80 dkg szarvas gerinc
2-3 ek olíva olaj
4 gerezd fokhagyma
1 csokor csemegehagyma
4-5 db klementin vagy 2 közepes narancs
1 evőkanál lime lé
30 dkg paradicsompüré
0,5 liter erőleves alap
Só bors
Fűszerkeverék:
1 ek füstölt ízű fűszerpaprika
1 ek szárított oregánó
1 ek szegfübors
1 ek őrölt koriander
1 ek fokhagymapor
1 ek só
1 ek bors
ELKÉSZÍTÉS:
A szarvas gerincet nagyobb darabokra vágjuk és a mozsárban apróra őrölt fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük. Öntött vas tálba felhevítjük az olíva olajat és a húst minden oldalán átsütjük, majd egy tálra kitesszük, amíg a szószt előkészítjük a főzéshez.
A visszamaradt olajon megfuttatjuk az apróra vágott csemegehagymát és fokhagymát. 3-4 percet követően az üvegesre puhult hagymákhoz hozzáöntjük a paradicsompürét, a pürésített klementint vagy narancsot, lime levet, felöntjük az erőleves alaplével, ráhelyezzük a megpirított húsokat és lassú tűzön, lefedve 3-4 órán keresztül főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt és további 30-45 percig főzzük. A megfőtt húst egy éjszakára hagyjuk a főzőlevében pihenni. Másnap a húsokat kivesszük a szószból és 2 villával apró darabokra tépkedjük. A tépett húst visszatesszük a szószba és 10 perc alatt visszamelegítjük. Tálalás előtt ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal.
A tépett húst tálalhatjuk tortillával, tacóval wrapként vagy mexikói módra elkészített rizzsel és zöldségekkel egytálételként.
Jó étvágyat!
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasgerinc hússal készült!