MEXIKÓI TÉPETT SZARVAS

HOZZÁVALÓK:

80 dkg szarvas gerinc

2-3 ek olíva olaj

4 gerezd fokhagyma

1 csokor csemegehagyma

4-5 db klementin vagy 2 közepes narancs

1 evőkanál lime lé

30 dkg paradicsompüré

0,5 liter erőleves alap

Só bors

Fűszerkeverék:

1 ek füstölt ízű fűszerpaprika

1 ek szárított oregánó

1 ek szegfübors

1 ek őrölt koriander

1 ek fokhagymapor

1 ek só

1 ek bors

ELKÉSZÍTÉS:

A szarvas gerincet nagyobb darabokra vágjuk és a mozsárban apróra őrölt fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük. Öntött vas tálba felhevítjük az olíva olajat és a húst minden oldalán átsütjük, majd egy tálra kitesszük, amíg a szószt előkészítjük a főzéshez.

A visszamaradt olajon megfuttatjuk az apróra vágott csemegehagymát és fokhagymát. 3-4 percet követően az üvegesre puhult hagymákhoz hozzáöntjük a paradicsompürét, a pürésített klementint vagy narancsot, lime levet, felöntjük az erőleves alaplével, ráhelyezzük a megpirított húsokat és lassú tűzön, lefedve 3-4 órán keresztül főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt és további 30-45 percig főzzük. A megfőtt húst egy éjszakára hagyjuk a főzőlevében pihenni. Másnap a húsokat kivesszük a szószból és 2 villával apró darabokra tépkedjük. A tépett húst visszatesszük a szószba és 10 perc alatt visszamelegítjük. Tálalás előtt ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal.

A tépett húst tálalhatjuk tortillával, tacóval wrapként vagy mexikói módra elkészített rizzsel és zöldségekkel egytálételként.

Jó étvágyat!

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Kékfrankos

Kékfrankos

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasgernc hússal készült!

Szarvasgerinc