GRILLEZETT SZARVASGERINC
HOZZÁVALÓK:
1 csomag Vadkonyha szarvasgerinc
só
bors
1 dl vörösbor
1 ek méz
balzsamecet
saláta
40 dkg édesburgonya
ELKÉSZÍTÉS:
A grillezésnek van néhány alapszabálya, amit nem árt, ha tudunk és akkor jó eséllyel finom húst sütünk majd, nem cipőtalpat égetünk oda. Az alapanyag ne kerüljön közvetlenül a hűtőből a grillrácsra, hanem akklimatizálódjon egy kicsit szobahőmérsékleten. A hús első oldalát kétszer annyi ideig grillezzük, mint a másodikat, itt lehet olyan trükköt bevetni, hogy az időt három részre osztjuk. Az első harmad után fordítunk 45-90 fokot rajta, de csak azért, hogy a felületén a csíkok helyett egy rácsminta legyen, aztán az utolsó harmadban fordítjuk át a másik oldalára.
A sütés során semmilyen fűszert, sem pácot nem használtam, ez a zamatos, karakteres húsoknál jó tapasztalat, hiszen így megőrzik a jellegüket. Csak az elkészült, majd szeletelt húst sózom, borsozom, valamint most egy kevéske vörösboros-mézes balzsamecetet is löttyintettem rá, amit amúgy a salátára szántam…
A köret egy kis kevert saláta és édesburgonya – vagy más néven batáta –, amit vékony szeletekre vágtam, hogy chips legyen belőle, mert szerintem jól egészíti ki a borjú édeskés, májas ízét, amit a balzsamecet savasságával tettem teljessé. Talán mondanom sem kell, hogy percek alatt elkészült a finom meleg étel.
Forrás: Vadászlap 2018/VI. hó
A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasgerinc hússal készült!