GOMBÓCLEVES VADDISZNÓBÓL
HOZZÁVALÓK:
A leveshez
1 fej vöröshagyma
leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, karalábé)
2 közepes burgonya
pirospaprika
kevés zsír, vagy olaj
A húsgombóchoz
kb. 800 g darált
vaddisznóhús
1 tojás
egy marék rizs
10 dkg zsemlemorzsa
1 kisebb vöröshagyma,
kockázva
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
oregánó
zöldbors
só
ELKÉSZÍTÉS:
Újabb kihívással szembesültem a minap, mert a vadhúsokhoz – értem alattuk a négylábúak táborát – egy jó pohár vörösborral nem lehet hibázni. No, de mi van, ha vadásztársunk kedvence a rose? Egy szó, mint száz, azt a feladatot kaptam, hogy készítsek egy olyan vaddisznóhúsból készült ételt, amihez passzol egy finom, friss rose. Úgy döntöttem, hogy most egy igazi tavaszi tartalmas levest főzök.
A levesünk rég bevált alapokon nyugszik. Amúgy igazi egyszerű, de nagyszerű étel, akár kezdő szakácsok számára is. Egy dolgot kell bekalkulálni mindössze, hogy a sok zöldségtől kicsit édeskésebb lesz a leves, mint azt megszoktuk. Aki akarja később is utána sózhat, de mi ehelyett inkább az erőspaprikához szoktunk nyúlni…
Első lépésként készítsük el a húsgombócokat! Nyomjunk össze fokhagymát, majd öntsünk hozzá egy egész tojást. Szórjunk bele rizst, zsemlemorzsát, s fűszerezzük meg az összetört zöldbors és só keverékével. Az így kapott masszát villával dolgozzuk meg, végül pedig vágjunk bele friss petrezselymet és oregánót. Ha mindezzel megvagyunk, akkor kézzel gyúrjuk össze a húsgombócokat, majd tegyük félre őket.
A leveshez kockázzuk és karikázzuk fel a zöldségeket. A hagymát kockára vágva, kevés zsiradékon, vagy olajon dinszteljük. Adjuk hozzá a krumpli kivételével a zöldségeket, majd fűszerezzük meg. Hintsük meg egy-két mokkáskanál pirospaprikával. Az így kapott fűszerezett zöldségeket is dinszteljük meg, majd hozzáöntünk másfél-két liter vizet. Fedjük le, hogy felforrjon. Mindeközben elkészítjük a húsgolyókat, amelyeket, amikor takarékra vesszük a levest bele is teszünk. Ekkor adjuk hozzá a krumplit, így nem fog szétfőni, míg fedő alatt rotyogtatjuk egy-másfél órán keresztül, amíg a zöldségek és a hús puhára nem főnek. Jó étvágyat!
Forrás: Vadászlap 2019/V. hó
A recept az alábbi Vadkonyha Vaddisznó Prémium gulyáshússal készült!