GOMBÓCLEVES VADDISZNÓBÓL

Vaddisznó leves gombóc
Gombócleves vaddisznóból

HOZZÁVALÓK:

A leveshez

1 fej vöröshagyma

leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, karalábé)

2 közepes burgonya

pirospaprika

kevés zsír, vagy olaj

A húsgombóchoz

kb. 800 g darált

vaddisznóhús

1 tojás

egy marék rizs

10 dkg zsemlemorzsa

1 kisebb vöröshagyma,
kockázva

1 gerezd fokhagyma

petrezselyem

oregánó

zöldbors

ELKÉSZÍTÉS:

Újabb kihívással szembesültem a minap, mert a vadhúsokhoz – értem alattuk a négylábúak táborát – egy jó pohár vörösborral nem lehet hibázni. No, de mi van, ha vadásztársunk kedvence a rose? Egy szó, mint száz, azt a feladatot kaptam, hogy készítsek egy olyan vaddisznóhúsból készült ételt, amihez passzol egy finom, friss rose. Úgy döntöttem, hogy most egy igazi tavaszi tartalmas levest főzök.

A levesünk rég bevált alapokon nyugszik. Amúgy igazi egyszerű, de nagyszerű étel, akár kezdő szakácsok számára is. Egy dolgot kell bekalkulálni mindössze, hogy a sok zöldségtől kicsit édeskésebb lesz a leves, mint azt megszoktuk. Aki akarja később is utána sózhat, de mi ehelyett inkább az erőspaprikához szoktunk nyúlni…

Első lépésként készítsük el a húsgombócokat! Nyomjunk össze fokhagymát, majd öntsünk hozzá egy egész tojást. Szórjunk bele rizst, zsemlemorzsát, s fűszerezzük meg az összetört zöldbors és só keverékével. Az így kapott masszát villával dolgozzuk meg, végül pedig vágjunk bele friss petrezselymet és oregánót. Ha mindezzel megvagyunk, akkor kézzel gyúrjuk össze a húsgombócokat, majd tegyük félre őket.

A leveshez kockázzuk és karikázzuk fel a zöldségeket. A hagymát kockára vágva, kevés zsiradékon, vagy olajon dinszteljük. Adjuk hozzá a krumpli kivételével a zöldségeket, majd fűszerezzük meg. Hintsük meg egy-két mokkáskanál pirospaprikával. Az így kapott fűszerezett zöldségeket is dinszteljük meg, majd hozzáöntünk másfél-két liter vizet. Fedjük le, hogy felforrjon. Mindeközben elkészítjük a húsgolyókat, amelyeket, amikor takarékra vesszük a levest bele is teszünk. Ekkor adjuk hozzá a krumplit, így nem fog szétfőni, míg fedő alatt rotyogtatjuk egy-másfél órán keresztül, amíg a zöldségek és a hús puhára nem főnek. Jó étvágyat!

Forrás: Vadászlap 2019/V. hó

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock & Roll 2017

A recept az alábbi Vadkonyha Vaddisznó Prémium gulyáshússal készült!

Vaddisznó gúlyáshús