BURGONYAPALCSINTÁBAN SÜLT SZARVASGERINC

HOZZÁVALÓK:

Szarvasgerinc:

1 csomag Vadkonyha szarvasgerinc, szobahőmérsékleten

só, bors

2 evőkanál finomszemcséjű zsemlemorzsa

800 g burgonya

néhány ág friss kakukkfű

1 kis gerezd fokhagyma

sütéshez olaj

Savanyított birsalma:

2,5 dl rizs-, vagy almaecet

1,5 dl víz

1 kávéskanál só

80 g nádcukor

2 szelet friss gyömbér

1 csillagánizs

5 szem szegfűbors
2 nagy birsalma

Balzsamecetes sült lilakáposzta

1 közepes fej lilakáposzta

só, bors

olívaolaj

néhány evőkanál balzsamecet

Csipkebogyómártás

400 ml alaplé

80 g hideg vaj, felkockázva

2 evőkanál csipkebogyólekvár

frissen őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS:

Savanyított birsalma:

Az ecetet, a vizet, sót és a cukrot erős lángon összeforraljuk. Hozzáadjuk a gyömbért (nem kell meghámozni), a csillagánizst és a szegfűborsot, és kb. 10 percig főzzük. Miközben fő az ecetes lé, előkészítjük a birsalmákat: félbe, majd 4-4 cikkelybe szeleteljük, magházukat eltávolítjuk. Meghámozni nem kell. A birsalmákat a fűszeres, ecetes lében addig főzzük, amíg nagyjából megpuhulnak, de még feszesek, vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. A gyömbért eltávolítjuk. Befőttes üvegbe, vagy műanyag dobozba szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük az ecetes levet. Hűtőben kb. egy hétig áll el.

Balzsamecetes sült lilakáposzta:

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (légkeverés). A lilakáposztát feldaraboljuk, tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és néhány teáskanál balzsamecette, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15-20 perc alatt addig sütjük, amíg ropogósra sül, szélei enyhén karamellizálódnak.

Csipkebogyómártás:

Az alaplevet kb. felére beforraljuk. Hozzáadjuk a savanykás csipkebogyólekvárt, majd fokozatosan a jéghideg vajkockákat, végül borsozzuk.

A hús:

A húst konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk. Hosszában kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk. A burgonyát meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán hosszant lereszeljük, úgy, hogy minél hosszabb szálakat kapjunk. A krumplit alaposan kinyomkodjuk, hogy minél több nedvességet eltávolítsunk belőle. Hozzáadunk egy kis gerezd reszelt fokhagymát és egy csipet morzsolt, friss kakukkfüvet. A húst egész vékonyan a zsemlemorzsába forgatjuk (ennek mindössze annyi a funkciója, hogy felveszi a krumpli nedvességtartalmát, amolyan “szigetelőanyag”. A reszelt, kinyomkodott krumplit gondolatban kettéosztjuk, az egyik felével elkészítjük az első palacsintát: egy kb. 28 cm átmérőjű serpenyőben olajat hevítünk, majd körben, lazán rászórjuk a reszelt burgonyát, úgy, hogy az egész felületet, egy korongban befedje. Addig sütjük, amíg az alja kissé megpirul, és a korong nagyjából összeáll. Megfordítani nem szükséges, csak az egyik oldalán sütjük. Kikészítünk egy tiszta konyharuhát, és az egész tócsnit óvatosan átcsúsztatjuk rá. A hozzánk közelebb eső, alsó harmadára helyezzük a húst, majd a konyharuha segítségével óvatosan begöngyöljük. Áthelyezzük egy sütőpapírral leterített tepsire (enyhén ki lehet alatta olajozni, hogy ne ragadjon majd le). Megismételjük a burgonya és a szarvasgerinc másik felével. 180C fokos (alul/felül üzemmód) sütőben 15-18 percig sütjük, amíg a burgonya átsül, de a hús még szép rózsaszínű marad. Szeletelés előtt tíz percig pihentetjük. A sült lilakáposztával, savanyított birsalmával és a csipkebogyómártással kínáljuk. A hús kivételével mindent előre el lehet készíteni.

A recept szerzője Mautner Zsófi, a Chili&Vanilia blog szerzője

Az ételhez ezt a bort ajánljuk:

Bock Royal Cuvée 2015

Bock Royal Cuvee 2015

A recept az alábbi Vadkonyha Szarvasgerinc hússal készült!

Szarvasgerinc
Mélyhűtőtt szarvas gerinc